Ingezonden persbericht


Helft huurders kent wet ZAV niet

De helft van de Nederlandse huurders is niet bekend met de wet Zelf Aangebrachte Voorzieningen (wet ZAV). Van de huurders die de wet ZAV wel kennen, heeft acht op de tien de nieuwe wetgeving (nog) niet gebruikt. Dit blijkt uit onderzoek van WoonKennis ten behoeve van het WoonKennis Jaarrapport, dat begin november is verschenen. WoonKennis is een zelfstandig onderdeel van BouwKennis en levert informatie over de woonconsument.

In de wet ZAV is onder andere geregeld dat een huurder een verandering aan de woning bij opzegging van de huur niet hoeft te herstellen, mits de verhuurder toestemming heeft gegeven voor deze verandering. In sommige gevallen krijgt de huurder bij verhuizing een vergoeding van de verhuurder. Dit geldt als compensatie voor de waarde van de zelf aangebrachte voorzieningen. De nieuwe wet is bedoeld om het recht van huurders te verbeteren bij het aanpassen van hun woning naar hun eigen wensen en behoeften. Gebruik van wet ZAV
Ongeveer de helft van de huurders geeft aan niet bekend te zijn met de wettelijke regelingen voor zelf aangebrachte voorzieningen aan huurwoningen. Met 46% zegt net iets minder dan de helft de mogelijkheden van de wet ZAV wel te kennen. Van de huurders die de wet ZAV kennen, heeft in totaal 17% er gebruik van gemaakt. Onder kenners van de wet maakt 15% er gebruik van in de huidige woning. Slechts 2% van de huurders die de wet ZAV kennen gebruikte de wet in de vorige woning. Een ruime meerderheid van 81% heeft (nog) geen gebruik gemaakt van de nieuwe wetgeving.

Huurders die reeds gebruik gemaakt hebben van de wet ZAV-regeling (in %) Ja, in mijn huidige woning 15 Ja, in een vorige woning 2 Nee 81 Weet niet/geen mening 2 Bron: WoonKennis, september 2008

Tevreden met voorzieningen
De belangrijkste reden om geen gebruik te maken van de ZAV-regeling is tevredenheid met de huidige voorzieningen. Bijna 60% van de huurders geeft dit aan. Ook zien relatief veel huurders op tegen de bureaucratische rompslomp die een dergelijke regeling met zich mee brengt. Bijna één op de tien huurders noemt de grote hoeveelheid regels als reden om geen gebruik te maken van de ZAV-regeling. Nog eens 6% van de huurders heeft geen geld om zelf voorzieningen aan te brengen en 5% ziet het nut hier niet van in. Voor 4% van de huurders die de wet ZAV inmiddels wel kennen, was hun onbekendheid met de wet reden om er geen gebruik van te maken.

Reden om geen gebruik te maken van de wet ZAV-regeling (in %) Ik ben tevreden met huidige voorzieningen 59 Te veel regels 9 Geen geld voor 6 Ik zie het nut er niet van 5 Wist niet van het bestaan af 4 Anders 6 Weet niet/geen mening 14 Bron: WoonKennis, september 2008

Voorheen mocht er weinig in een huurwoning worden veranderd. De woning diende bij opzegging van de huur weer in de oorspronkelijke staat te worden opgeleverd. Sinds augustus 2003 is hier met de invoering van de nieuwe huurwetgeving verandering in gekomen. Een belangrijke wijziging in de wet is dat huurders het recht

hebben gekregen veranderingen in hun woning aan te brengen: het klusrecht of de wet Zelf Aangebrachte Voorzieningen.

Uitleg wet ZAV
Als de verandering of verbetering zonder noemenswaardige kosten hersteld kan worden bij opzegging van de huur, hoeft hiervoor geen toestemming meer gevraagd te worden. Als er wel kosten gepaard gaan met het herstel van de verandering, moet hiervoor schriftelijk toestemming worden gevraagd bij de woningcorporatie. Als er toestemming is gegeven en het werk volgens de gestelde voorwaarden is uitgevoerd, hoeft de verandering of verbetering bij opzegging van de huur niet ongedaan gemaakt te worden. De woningcorporatie neemt de voorzieningen dan bij vertrek uit de woning over. In sommige gevallen krijgt de huurder bij verhuizing een vergoeding van de verhuurder als compensatie voor de waarde van de zelf aangebrachte voorzieningen.

WoonKennis Jaarrapport
Het WoonKennis Jaarrapport gaat dieper in op redenen om wel gebruik te maken van de wet ZAV en de tevredenheid daarover. Daarnaast behandelt het rapport ondermeer klusgedrag van consumenten, verhuisgeneigdheid, woonwensen, oriëntatiegedrag van woningzoekenden en dienstverlening van woningcorporaties. Kortom, deze rapportage bevat informatie voor de professional die zich richt op de woonconsument.

WoonKennis is een product van BouwKennis, uitgever van marktinformatie over de bouw-, installatie-, woon-, en vastgoedmarkt. De producten van WoonKennis ondersteunen managers bij het bepalen en invullen van het strategisch beleid.



Ingezonden persbericht