Bouwen aan vertouwen op de woningmarkt

06/11/2008 16:40

Garantiemakelaar Nederland

Door alle negatieve berichten over de woningmarkt in de media ontstaat bij veel mensen een gevoel van onrust en onzekerheid. Minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie heeft aangeven dat ze rust gaat brengen op de huizenmarkt. En dat is precies wat er op dit moment nodig is op de woningmarkt, rust en vertrouwen.

De visie van Vogelaar

Volgens Vogelaar wordt de huizenverkoop geraakt door de kredietcrisis. Ze stelt allereerst voor om woningcorporaties ruimere bankgaranties te verlenen. Ten tweede om consumenten te helpen met een hogere nationale hypotheekgarantie. En tenslotte om nieuwe woningen, die lastig te verkopen zijn, op te laten kopen door de corporaties zodat er huurders in kunnen. Vogelaar presenteert medio november haar definitieve plannen om de huizenmarkt te stabiliseren.

Garantiemakelaars blijven positief

In vergelijking tot het tweede kwartaal van 2008, werden er in het derde kwartaal minder woningen verkocht en staan de woningen wat langer te koop. Dit gegeven is inderdaad een feit. Toch staat de huizenmarkt niet op instorten. Zo drastisch willen wij het echt niet stellen. In vergelijking met landen zoals Engeland, Spanje en de VS worden in Nederland namelijk niet te veel maar te weinig nieuwe woningen gebouwd en zijn hier degelijke hypotheekregels. Ook is het onwaarschijnlijk dat huizenbezitters massaal in de problemen komen, omdat de hypotheekrente op dit moment redelijk stabiel is, de renteaftrek huizen betaalbaar houdt en mensen op de krappe arbeidsmarkt hun baan niet zomaar kwijtraken.

Neem juist nu een aankoopmakelaar mee

De woningmarkt is door het ruime aanbod een kopersmarkt geworden. Het is toch onvoorstelbaar dat wanneer mensen nu hun droomwoning tegen komen, ze deze laten schieten door de kredietcrisis. Dan gaat men er toch voor! De kredietcrisis waait wel weer over en van een droomwoning kan men immers een leven lang plezier hebben. Wanneer mensen plannen hebben om een woning te kopen, hoeven ze nu écht niet van de wijs te raken. Zo kan men serieus denken aan het inschakelen van een aankoopmakelaar. De aankoopmakelaar behartigt de belangen van de koper, daar waar de makelaar van de verkopende partij de belangen van de verkoper behartigt.





http://www.garantiemakelaars.nl