Vereniging Nederlandse Gemeenten

Deze week in VNG Magazine: Bezuiniging AWBZ vertraagd,gemeenten blijven bezorgd

06.11.2008

Mensen met een lichte beperking mogen volgend jaar enkele maanden wennen aan het verdwijnen van verschillende soorten begeleiding vanuit de AWBZ. Die toezegging deed staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Mensen voor wie de toewijzing van begeleiding in de eerste helft van 2009 afloopt, mogen drie tot zes maanden wennen. Wanneer de toewijzing in de tweede helft van 2009 afloopt, is de gewenningsperiode twee tot drie maanden.
In die periode kunnen mensen aankloppen bij bijvoorbeeld het Wmo-loket van de gemeente, het maatschappelijk werk of de MEE (organisaties voor mensen met een beperking). Daar worden ze voorbereid op wat ze moeten doen als de begeleiding definitief vervalt.
Gemeenten beoordelen de toezegging van Bussemaker positief, maar blijven bezorgd omdat voor nieuwe cliënten geen overgangsregeling is bedacht. De VNG blijft bij haar standpunt dat de bezuiniging niet eerder dan 1 januari 2010 mag ingaan. Zij vreest dat 2009 anders een jaar met veel incidenten wordt. Wethouders zijn bang dat mensen massaal aankloppen voor steun, terwijl ze niet de middelen en de menskracht hebben om vervangende begeleiding te regelen.

Dit en meer in VNG Magazine 25