Gemeente Coevorden

Gemeente Coevorden laat aanvullend archeologisch onderzoek uitvoeren op de Markt

Gemeente Coevorden laat op de Markt aanvullend archeologisch onderzoek verrichten voordat een definitief besluit wordt genomen over een parkeergarage onder en bebouwing op de Markt. Dat betekent dat de gemeente vooralsnog vasthoudt aan het bestemmingsplan Markt en omgeving zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 10 februari 2004. In augustus 2008 vernietigde de Raad van State het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten van Drenthe op het bestemmingsplan. De Raad van State stelde ondermeer dat besluitvorming over een bebouwde parkeervoorziening pas genomen kan worden als voldoende duidelijk en onderzocht is of de archeologische waarden onder de Markt een ondergrondse parkeergarage in de weg staat. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek dat de gemeente laat uitvoeren beslist het college over de haalbaarheid van een bebouwde parkeervoorziening.

Hoewel Gedeputeerde Staten van Drenthe eerder goedkeuring gaven aan het bestemmingsplan, vernietigde de Raad van State in augustus 2008 dit besluit. Na het besluit van de Raad van State uitte de gemeenteraad de wens om een externe partij het dossier te laten beoordelen. Er is advies ingewonnen bij bureau De Voort Hermes De Bont met expertise op het gebied van planologische en juridische vraagstukken. Het bureau bevestigt de visie van de gemeente dat uit de uitspraak van de Raad van State niet blijkt dat de Markt niet kan worden bebouwd. Het bureau adviseert om eerst zorgvuldig archeologisch onderzoek te verrichten en daarna pas te bepalen of realisatie van een bebouwde parkeervoorziening mogelijk is. Bovendien heeft de Raad van State zelf reeds aangegeven dat in de plannen voldoende rekening is gehouden met de cultuurhistorische kenmerken van de stad en dat de bebouwing niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening.

Afstemming met Provincie Drenthe Bovengenoemd stappenplan is met Provincie Drenthe besproken. Daarbij is aangegeven dat de provincie - afhankelijk van de uitkomsten van het archeologisch onderzoek- een derde goedkeuring niet op voorhand uitsluit.

Uitvoering
Voor het aanvullend archeologisch onderzoek moet een proefsleuf worden gegraven. Als gevolg daarvan moeten tijdelijk een aantal parkeerplaatsen op de Markt wijken. Om de overlast op de Markt voor bezoekers en gebruikers niet groter te maken, wordt in de planning van het archeologisch onderzoek rekening gehouden met de bouwactiviteiten van het nieuwe gemeentehuis aan de Markt.