Ingezonden persbericht


Time:16:27 (GMT+01:00)
Date:06 November 2008
Sender:VVI VERBOND DER VERZORGINGSINSTELLINGEN

Ziekenhuizen kunnen in hun financiering steeds minder op de overheid rekenen

De overheid trekt zich steeds verder terug uit de financiering en de solidariteit in de ziekteverzekering. Dat blijkt uit de laatste MAHA-analyse van Dexia. Deze jaarlijkse studie brengt de financiële toestand van de algemene ziekenhuizen in kaart.

WerkingskostenIn 2006 schoot de financiering van de werkingskosten voor ziekenhuizen - in het Budget van Financiële Middelen - 4,9% tekort. In 2007 liep dit verder op, tot 5,6 %. Concreet betekent dit dat de overheid gemiddeld 50.000 euro per jaar subsidieert per verpleegkundige, maar dat de reële kost hiervoor 56.090 euro bedraagt.Om de kwaliteit van zorg te blijven garanderen, pleiten de Vlaamse ziekenhuizen voor een correcte financiering van hun werkingskost.InvesteringenDe overheid blijft ook tekort schieten bij de subsidiëring van investeringen.De ziekenhuisinfrastructuur in Vlaanderen is verouderd. In de komende vijf jaar dient zich de bouw aan van een tiental nieuwe ziekenhuizen, dit in het kader van de verdere rationalisering van het ziekenhuislandschap. Alleen zo kunnen de ziekenhuizen zich aanpassen voor de toekomst.De budgetten van de Vlaamse overheid zijn echter al tot en met 2009 uitgeput. Een substantiële verhoging van de middelen hiervoor dringt zich op!Door de alternatieve subsidiëring glijden de subsidies weg uit het eigen vermogen van de ziekenhuizen. Dit betekent een lagere solvabiliteit, die resulteert in een hogere kost van krediet.Financiële draagkrachtZiekenhuizen moeten steeds meer hun eigen middelen aanspreken om hun kosten te dekken.

Met een terugtredende overheid, zowel qua personeelskost als qua bouwinvesteringen, zal dit steeds meer het geval worden.Ziekenhuizen hebben echter geen onbeperkte financiële draagkracht. Ze moeten tekorten onder meer opvangen door hogere bijdragen te vragen van hun artsen. De kans is reëel dat dit hogere supplementen voor patiënten genereert. Dit is echter niet aanvaardbaar, gezondheidszorg moet betaalbaar blijven voor iedereen!BesluitZiekenhuizen willen blijven garant staan voor dezelfde kwaliteitsvolle dienstverlening aan hun patiënten. Ze worden door de overheid echter structureel te weinig gefinancierd, voor personeel, werking en bouwinvesteringen. Dit dreigt te resulteren in hogere supplementen voor de patiënten, wat sociaal onaanvaardbaar is.

Voor meer informatie;Verbond van Verzorgingsinstellingen* Peter Degadt, Gedelegeerd Bestuurder: 0475 388233Guimardstraat 11040 BrusselVereniging van Openbare Verzorgingsinstellingen* Luc Van Roye, Directeur Nederlandstalige Kamer: 0479 273570Gildenstraat 9-111000 Brussel

Personal Contacts:

Mrs. An-Sofie Neirynck
Phone:+32 2 507 01 72
Email:asn@vvi.be