Gemeente Capelle a/d IJssel

Capels Beweegonderzoek van start

Zo'n tweeduizend leerlingen uit het Capelse basisonderwijs doen op dit moment mee aan een groot onderzoek over bewegen

2000 kinderen in de pen over sport en spel
Zo'n tweeduizend leerlingen uit het Capelse basisonderwijs doen op dit moment mee aan een groot onderzoek over bewegen. Het gaat om de groepen 5, 6, 7 en 8. Initiatiefnemer is het Sportservicepunt van de gemeente Capelle aan den IJssel.

Uit eerder onderzoek in 2006 - een zogenoemde nulmeting - bleek dat Capelse basisscholieren redelijk veel aan beweging doen. "De meeste kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 sporten, of zijn lid van een sportvereniging", weet Anouk Faassen die het onderzoek vanuit het Sportservicepunt begeleidt. "Een ander deel is niet bij een club aangesloten, maar speelt wél veel buiten. En dan is er nog een groep die voornamelijk binnen te vinden is."

Niet in een la
Anouk Faassen en Sietske Visser van het Sportservicepunt begeleiden het onderzoek en verwerken de gegevens. Sietske Visser doet dit in het kader van haar masterstudie Maatschappelijke Opvoedingsvraagstukken. "Vanuit mijn studie richt ik mijn aandacht op kinderen die te weinig bewegen", vertelt de Rotterdamse.

De gegevens die indertijd uit het eerste onderzoek voortvloeiden, zijn volgens Anouk Faassen zeker niet in de onderste lade van het gemeentebureau beland. "Integendeel", zegt ze. "Op het gebied van buitenaccommodaties is er de afgelopen twee jaar veel gebeurd. Zo zijn er in Capelle twee Cruyff Courts aangelegd en zijn andere speelveldjes opgeknapt. Daarnaast is het sportbuurtwerk uitgebreid. In alle Capelse wijken zijn we nu actief via de sportbuurtwerkers van LinC. Uitbreiding betreft ook de regeling `Sport te Duur'. Met deze regeling kunnen kinderen een financiële sportbijdrage ontvangen, als het inkomen van hun ouder(s) onder een bepaalde grens ligt. Zo komt sport alsnog binnen hun handbereik."

Beleving van kinderen
Uit het nieuwe onderzoek over bewegen moet onder meer blijken of de inspanningen zijn aangeslagen bij kinderen. Bovendien zijn de onderzoekers benieuwd naar nieuwe aandachtspunten en nieuwe kinderwensen.

Aan het onderzoek doen zeventien scholen mee. "In totaal tweeduizend kinderen vullen het formulier in", weet Sietske Visser. "Sommigen op de computer, de meesten met de pen. Het wordt nog een flink karwei om alle gegevens te verzamelen en te verwerken. We verwachten in het eerste kwartaal van 2009 met de uitkomsten naar buiten te kunnen treden."

Sietske Visser heeft de wens om nog meer informatie uit de leerlingen te halen. Dat wil ze doen via persoonlijke interviews die ze naast de ingevulde vragenlijsten legt. De gegevens die dat oplevert, wil ze gebruiken voor haar afstudeerscriptie. "Ik wil inzoomen op de beleving van kinderen als het gaat om bewegen.", zegt ze. "Dat kan heel waardevolle informatie opleveren. Voor mij én voor de gemeente Capelle aan den IJssel. En hopelijk profiteren ook de Capelse kinderen er van."

"De gemeente Capelle aan den IJssel zal ongetwijfeld óók aan de slag willen gaan met de gegevens uit dít onderzoek", reageert Anouk Faassen van het Sportservicepunt. "We zijn benieuwd naar waarmee de basisschoolleerlingen komen. Na het vorige beweegonderzoek hebben er heel wat positieve ontwikkelingen op het gebied van sport en spel plaatsgevonden."

sport