Gemeente Leidschendam-Voorburg


RandstadRail op tramlijn 2

6 november 2008 Begin 2011 wordt het tramvervoer op lijn 2 tussen Kraayenstein en Leidschendam-Noord tijdelijk uitgevoerd door RandstadRailvoertuigen. Het dagelijks bestuur van Stadsgewest Haaglanden heeft HTM deze week opdracht verleend 22 RandstadRailvoertuigen aan te schaffen, waarmee het regionale tramnet extra capaciteit krijgt.

Deze voertuigen worden tijdelijk hoofdzakelijk ingezet op tramlijn 2. Proeven van HTM tonen aan dat RandstadRailvoertuigen relatief eenvoudig op deze lijn zijn in passen. De vrijkomende voertuigen van tram 2 worden ingezet op de drukke tram 9.

Ontwikkelingen
Het gebruik van het openbaar vervoer stijgt jaarlijks met twee procent. Stadsgewest Haaglanden investeert hiervoor in onder andere grotere voertuigen, ongelijkvloerse kruisingen en een vrijliggende infrastructuur. Het project Netwerk RandstadRail draagt bij aan de kwaliteit. Zo wordt op dit moment gestudeerd op een geschikte vervanging van de huidige trams.

Komend voorjaar wordt daarin een keuze gemaakt, zodat vanaf 2013 nieuwe trams kunnen worden aangeschaft. De verwachting is dat vanaf 2013 voor RandstadRail 3 en 4 meer capaciteit nodig is. De RandstadstadRailvoertuigen die nu worden aangekocht en ingezet op tramlijn 2 kunnen dan geleidelijk doorschuiven naar de RandstadRaillijnen.