PvdA Europees parlement


Strengere straffen voor racisme in sport

6 november 2008

Emine Bozkurt Racistische incidenten bij voetbalwedstrijden moeten nog strenger bestraft worden. Dat is één van de belangrijkste aanbevelingen die Europese jongeren, verenigd in het forum "European Coalition of Cities Against Racism" (ECCAR), vandaag in het Europees Parlement hebben gepresenteerd. Tijdens een speciale conferentie , georganiseerd door PvdA-europarlementariër Emine Bozkurt, spraken zij met Europese beleidsmakers en belangrijke vertegenwoordigers uit de voetbalwereld.

Onder andere voormalig FC Barcelona-speler Lilian Thuram, FC Barcelona-voorzitter Joan Laporta en Europees Commissaris voor de sport, Ján Figel, waren daarbij aanwezig.

Bozkurt kreeg al eerder brede steun in het Europese Parlement om racisme in de sport aan te pakken. Zij kon de UEFA en FIFA in het verleden er toe aanzetten hun regels tegen racisme in het professionele voetbal aan te scherpen. Die regels werden al toegepast bij recente incidenten bij wedstrijden met Real Madrid en met het Kroatische nationale team. Bozkurt is het met de Europese jongeren eens dat de straffen nog strenger kunnen en zal daar UEFA en FIFA opnieuw over aanspreken.

Met de conferentie van vandaag wilde Bozkurt de aandacht vestigen op vooral de jonge spelers. "Als we racisme in het voetbal ongestraft laten, groeien miljoenen kinderen op met het idee dat racisme erbij hoort. Dat moeten we echt voorkomen." Volgens Bozkurt is het daarom bijzonder belangrijk om de aanbevelingen van de jonge sporters, die het probleem willen aanpakken, serieus te nemen.

Die vroegen ook om anti-racisme-clausules in spelerscontracten op te nemen. Bozkurt: "Er bestaan al clausules die spelers verplichten mee te doen aan sociale inclusie-projecten van de clubs. In de praktijk blijkt dat goed te werken, zoals bij de club Charlton Athletic in Engeland. Hetzelfde kan gelden voor het bestrijden van racisme." Bozkurt wil ook onderzoeken of het bestaande Europees arbeidsrecht hierbij kan helpen.

Ten slotte vroegen de jongeren om maatregelen die mensen, die tot een minderheid behoren, de toegang tot sport garanderen en vergemakkelijken. Bozkurt zal hiervoor op zoek gaan naar financieringsmogelijkheden bij de Europese Commissie.

Bozkurt: "Deze belangrijke aanbevelingen neem ik zeker mee naar Biarritz." In de marge van de informele bijeenkomst van de Europese sportministers in Biarritz, zit Bozkurt met beleidsmakers om de tafel om het bestrijden van racisme in de sport, en vooral bij het voetbal, te bespreken. Zij is in Biarritz op 26 en 27 november a.s.