SGP


06 - 11 - 08 | SGP op bres voor alleenstaande ouder SGP op bres voor alleenstaande ouder

Persbericht
6 november 2008

De SGP vindt het niet sociaal dat alleenstaande ouders er in het Belastingplan fors op achteruit gaan, terwijl tweeverdieners volgend jaar âwinst makenâ. Daarom zal SGP-fractievoorzitter Van der Vlies morgen bij de behandeling van het Belastingplan van het kabinet een voorstel doen om deze onrechtvaardigheid ongedaan te maken, althans voor een belangrijk deel.

In het Belastingplan van staatssecretaris De Jager wordt de alleenstaande-ouderkorting van 1459 euro teruggebracht naar 644 euro. Tegelijkertijd wordt de maximum inkomensafhankelijke combinatiekorting met 1765 euro verhoogd. Deze bevoordeling van tweeverdieners boven eenverdieners is onrechtvaardig als je let op de verschillende posities van de betrokken huishoudens.

In een amendement stelt Van der Vlies voor om deze scheve verhouding enigszins recht te trekken. De SGP zet daarbij in op een kleinere verlaging van de alleenstaande-ouderkorting. Concreet: geen verlaging met 840 euro, maar met slechts 280 euro. De kosten die met dit voorstel zijn gemoeid moeten gedekt worden door een minder hoge verhoging van het maximum van het inkomensafhankelijke deel van de aanvullende combinatiekorting.