VVD


6-11-2008

VVD kritisch op effectiviteit natuurwetgeving

De natuurwetgeving is voor individuele burgers en bedrijven zeer lastig te begrijpen.

De VVD, bij monde van Janneke Snijder, heeft zich vandaag tijdens het debat over de Evaluatie Natuurwetgeving kritisch uitgelaten over de effectiviteit van de huidige natuurwetgeving. In het algemeen kan naar het oordeel van de VVD worden geconcludeerd dat de hele natuurwetgeving voor individuele burgers en bedrijven zeer lastig te begrijpen is.

Uit inspraakreacties komt naar voren dat men vindt dat Nederland dreigt te verstikken in haar eigen gebieds- en
soortenbeschermingsbeleid. Veel natuurwetgeving - zoals EHS, Natura 2000, Flora en Faunawet - overlapt elkaar. Binnen de wetten zijn er nog meer overlappingen. Dit brengt onduidelijkheid met zich mee. Snijder: "Ook de interpretatie en de uitvoering van de wetgeving door de verschillende decentrale overheden blijkt niet gelijk te zijn. Dit vraagt dus om regie om zo duidelijkheid voor burgers en bedrijfsleven te creëren."

De VVD is voor één nieuwe natuurwet, mits het traject niet een erg lange formele inhoudelijke weg wordt. "De integratie van de drie wetten (lees: Natuurbeschermingswet, Flora- en Faunawet en Bosbouwwet) in een nieuwe natuurwet dient dan ook daadwerkelijk meerwaarde op te leveren, zowel in effectiviteit als ook in het terug dringen van administratieve, juridische en bestuurlijke rompslomp", aldus Snijder.

6 november 2008

Janneke Snijder-Hazelhoff: j.snijder@tweedekamer.nl