D66

Bijdrage Gerard Schouw Algemene Politieke Beschouwingen

6 november 2008

Voorzitter,

Sommige zaken blijven je verbazen. Een greep uit het nieuws.

Speerpunt van beleid, gezinspolitiek. We moeten meer van elkaar gaan houden, vaker trouwen én bij elkaar blijven. U moet het mij niet kwaliteit nemen, maar ik heb gisteravond het monumentale werk `De avonden' van Gerard Reve in één ruk uitgelezen.

Ander nieuws, onze premier zou niets hebben geweten van de sollicitatie van één van de leden van zijn team naar een burgemeesterspost. Vraag, klopt dat? En of het nu wel of niet waar is, vindt de premier dat er een eigenlijk een informatieafspraak voor moet zijn?

Derde nieuws. Diplomatiek offensief Congo. Militairen plunderen, doden onschuldige burgers en verkrachten vrouwen. Een toestand die extreem gevaarlijk en ingewikkeld is. Welke mogelijkheden ziet de regering om stabilisatie te bespoedigen?

Voorzitter,

Deze algemene beschouwingen lenen zich voor een tussentijdse evaluatie van het kabinet. De regeringsploeg zit nu bijna twee jaar en dat is een goed moment om te oordelen over wat ze doet, onvoldoende doet of zelfs nalaat. Echter, onze fractie heeft de lust daartoe verdrongen. En wel om twee redenen.

De eerste is dat het kabinetsbeleid te typeren valt in één zin: stilstaan in plaats van hervormen. En daarmee is het hart van Balkenende's vierde beleidsmachine benoemd.

De tweede reden is dat de D66 fractie de indruk heeft dat de coalitiepartijen zich hierbij hebben neerlegt. Geen publieke strijd meer - en dat is de keerzijde - óók geen openbaar én publiek debat over noodzakelijke hervormingen voor ons land. Denk aan AOW leeftijd, flexibilisering van de arbeidsmarkt, de hypotheekrente aftrekt, een vastzittende woningmarkt en de broodnodige investeringen in het onderwijs of het krachtig uitvoeren van de kennis-investeringsagenda.

De kredietcrisis beperkt de manoeuvreerruimte binnen het verstandshuwelijk. Als het schip in zwaar weer is, moet de bemanning niet gaan muiten. Moet de bemanning niet met nieuwe wensen komen want daarvoor is geen geld. Aan de ene kant begrijp ik dat, maar aan de andere kant is het juist de káns om hervormingen door te voeren. Kan de regering aangeven of zij hier alsnog aan denkt, bijvoorbeeld op terreinen als de woningmarkt of arbeidsmarkt?

Voorzitter,

De D66 fractie zal in deze beschouwingen vooral aandacht besteden aan de energiecrisis en de financiële crisis.

De derde industriële revolutie, een groene revolutie

De afgelopen week heb ik de jaarvergadering van VN in New York bijgewoond. Daarbij viel op de internationale aandacht voor het energievraagstuk. De Derde industriële revolutie, een groene revolutie.