Openbaar Ministerie


* >Vijf jaar geëist voor moord Zaamslag

Vijf jaar geëist voor moord Zaamslag

6 november 2008 - Arrondissementsparket Middelburg

Vijf jaar eiste de Middelburgse officier van justitie vandaag tegen een 16-jarige verdachte. De jongeman wordt ervan verdacht een 56-jarige man uit de gemeente Terneuzen te hebben vermoord op koninginnenacht van dit jaar in Zaamslag. De officier sprak van een niet te rechtvaardigen daad van zinloos geweld.

Ondanks het verzoek van het Openbaar Ministerie Middelburg om openbaarheid, vond de zitting vandaag plaats achter gesloten deuren vanwege de leeftijd van de verdachte. De rechtbank had voor de nabestaanden, Zeeuwse pers en één landelijke journalist een uitzondering gemaakt.

Koninginnenacht

De gebeurtenissen speelden zich af in de koninginnenacht te Zaamslag, in de gemeente Terneuzen. Dronken dorpsjeugd veroorzaakte die nacht veel overlast. Er werd onder andere met een weggenomen hagelkanon geschoten en vernielingen aangericht. De politie heeft diverse malen moeten optreden. Het latere slachtoffer heeft zich daarmee bemoeid. Uiteindelijk richtte de woede van de jongeren zich op het latere slachtoffer omdat zij dachten dat hij hen stond te filmen. Waarschijnlijk hebben ze daarbij zijn nachtkijker voor een camera aangezien.

Daarbij is hij eerst geslagen door een 17-jarige jongen. Deze is op 1 mei aangehouden. Deze verdachte wordt door het OM niet verantwoordelijk gehouden voor de dood van het slachtoffer. Op 1 oktober is zijn zaak behandeld door de kinderrechter. Het vonnis luidde 60 uur werkstraf waarvan 24 uur voorwaardelijk. Gedurende de proeftijd van een jaar dient hij zich aan de aanwijzingen te houden van Bureau Jeugdzorg.

De 16-jarige verdachte die vandaag terecht stond wordt verweten dat hij de op de grond zittende man met een hamer op het hoofd heeft geslagen. Het slachtoffer werd daardoor ernstig gewond en is in zeer kritieke toestand naar een ziekenhuis in Gent vervoerd, waar hij op 2 mei aan zijn verwondingen overleed. Deze verdachte werd nog dezelfde dag aangehouden.

Alcohol

Bij het standpunt van het OM dat het volwassenenstrafrecht moet worden toegepast en het formuleren van de eis is de ernst van het feit (het OM kwalificeert het feit als moord) en de omstandigheden waaronder het plaatsvond (geweld na fors drankmisbruik op een weerloze man) in overweging genomen. De officier: "Verdachte heeft een volkomen onterechte woede gebotvierd op een weerloze man door met voorbedachte raad een genadeloze klap met een hamer uit te delen."

De jongen wordt gezien als volledig toerekeningsvatbaar. Uit het onderzoek bleek dat de jongen zeer veel alcohol had gedronken die avond. De officier stelde "Deze zaak laat als geen ander zien dat jongeren zich meer bewust moeten worden van de risico's van drank en groepsgedrag". Het OM ging uitgebreid in op het politieoptreden die avond dat door de officier werd gekwalificeerd als passend en de-escalerend. Het waren de jongeren volgens haar die niet voor rede vatbaar waren.