Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van de leden Haverkamp en Koppejan over een gekaapt Oekraïens schip

06-11-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Haverkamp en Koppejan over een gekaapt Oekraïens schip. Deze vragen werden ingezonden op 3 oktober 2008 met kenmerk 2008Z03772.

De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Haverkamp en Koppejan (beiden CDA) over een gekaapt Oekraïens schip (ingezonden 3 oktober 2008).

Vraag 1
Kent u het bericht "Gekaapte wapenzending bestemd voor Sudan"? 1)

Antwoord
Ja.

Vraag 2
Deelt u de zorgen omtrent de toenemende piraterij voor de Somalische kust, met als gevolg dat zeer noodzakelijke humanitaire transporten voor de Somalische bevolking stil komen te liggen en in dit bijzondere geval een schip met wapens vermoedelijk bestemd voor Soedan wordt gekaapt?

Antwoord
Ja, mede daarom heeft de regering onlangs besloten het fregat Hr.Ms. De Ruyter in te zetten in de wateren rond Somalië ter bescherming van de WFP-voedseltransporten tegen piraterij.

Vraag 3
Is de EU betrokken bij de oplossing van deze specifieke kaping en/of verleent de EU op enigerlei wijze assistentie?

Antwoord
Neen.

Vraag 4
Kunt u bevestigen of de lading van het betreffende Oekraïense schip bestemd zou zijn voor Soedan? Indien dit het geval is, deelt u de mening dat wapenleveranties aan Soedan, gezien het interne conflict met Darfur, zeer onwenselijk zijn en dat ten aanzien van Darfur het VN-wapenembargo geschonden zou worden?

Vraag 5
Zo ja, op welke wijze kan voorkomen worden dat, indien de kaping is beëindigd, de wapenzending geleverd wordt aan Soedan?

Antwoord
Voor het antwoord op de vragen 4 en 5 verwijs ik u graag naar de beantwoording van eerdere vragen over ditzelfde onderwerp, ingezonden op 2 oktober 2008, met kenmerk 2008Z03664.

Vraag 6
Bent u bereid de kwestie van piraterij voor de kust voor Somalië hoog op de EU-agenda te plaatsen en dat ten aanzien van een mogelijke maritieme EU-operatie ter ondersteuning van voedseltransporten snel besluiten worden genomen?

Antwoord
Zoals besproken in het Algemeen Overleg met uw Kamer op 22 oktober jl., maakt Nederland zich in EU-verband sterk voor een spoedige EU-bijdrage ter implementatie resolutie 1816 van de VN-Veiligheidsraad. De voorbereidingen voor een maritieme EU-operatie zijn op dit moment gaande. Besluitvorming in EU-verband over de start van een EVDB-operatie wordt binnen afzienbare termijn voorzien.


1) Trouw, 1 oktober 2008

Toelichting: deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Boekestijn (VVD), ingezonden 2 oktober 2008 (vraagnummer 2008Z03664 / 2080901760)

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl