Actiz

6 november 2008

Convenant samenwerking ActiZ - DGV gecontinueerd

Vandaag hebben ActiZ, brancheorganisatie van zorgondernemers, en DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, het bestaande convenant met betrekking tot samenwerkingsactiviteiten gericht op het optimaliseren van de farmaceutische (ouderen)zorg verlengd. Kwaliteit, cliëntveiligheid en betaalbaarheid van de geneesmiddelenzorg staan centraal.

Het doel van de samenwerking is om de kennis en kunde van DGV op het gebied van medicijngebruik en medicatieveiligheid optimaal te benutten voor toepassing door zorgorganisaties in de verpleging, verzorging en thuiszorg (VV&T). DGV is op dit gebied een kernpartner voor ActiZ. Het HARM-rapport over de risico's van medicijngebruik onderstreept het belang van de samenwerking. Vooral ouderen die meerdere geneesmiddelen gebruiken lopen risico.

De succesvolle samenwerking in 2007-2008 heeft onder andere geleid tot een vijftal goedbezochte netwerkbijeenkomsten medicatieveiligheid voor instellingen uit de VV&T sector. Het introduceren van een verbetermethodiek medicatieveiligheid door middel van zorgkwaliteitsprogramma's als 'Veiligheidsmanagement in de zorg' en 'Zorg voor Beter' is een ander resultaat van deze samenwerking. Instellingen werken zelf aan verbeterpunten in het medicatieproces en bevorderen daarmee de medicatie- en patiëntveiligheid.

De activiteiten voor de komende periode 2009 en 2010 bestaan vooral uit kennisverspreiding via internet (o.a. deskundigheidsbevordering met behulp van e-learning programma's) en het organiseren van thema- en regiobijeenkomsten. Deze zijn gericht op het breder bekend maken van op de praktijk gerichte materialen en methodieken voor optimale farmaceutische zorg. Het betreft onder meer de handreiking 'Overdracht medicatiegegevens', 'Beoordeling eigen beheer medicatie', 'Periodiek medicatiebeoordeling' en het verder eigen maken van de verbetermethodiek medicatieveiligheid.

Daarnaast zal extra aandacht gericht worden op gezamenlijke activiteiten waarbij de cliënt centraal staat. Het doel hiervan is de cliënt te helpen bij het inzichtelijk en begrijpelijk maken van de aan hem verleende farmaceutische zorg. Er wordt gezocht naar samenwerking met ouderenbonden en andere organisaties die de oudere cliënt vertegenwoordigen.


------------

DGV, Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik is een onafhankelijke organisatie en heeft als doel de kwaliteit van het medicijngebruik in Nederland te bevorderen. DGV werkt o.a. in opdracht van het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, beroepsorganisaties, gezondheidsfondsen en patiëntenorganisaties. Voor meer informatie over DGV: www.medicijngebruik.nl.