Vlaamse Overheid

voorzieningen

Verbetering personeelsomkadering in de VAPH voorzieningen

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

donderdag 6 november 2008

Vandaag kreeg Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, bezoek van een afvaardiging van de gebruikers, de werkgevers en de werknemers van de gehandicaptensector. Ze vroegen de minister iets te doen aan de personeelsstop, die reeds sinds 1983 bestaat.

Minister Vanackere wijst er vooreerst op dat tijdens deze regeerperiode 128 miljoen extra werd ingezet in het kader van het uitbreidingsbeleid. Van deze extra financiering ging ongeveer 110 miljoen euro naar bijkomende tewerkstelling. De minister erkent wel dat deze uitbreiding vooral resulteerde in bijkomend zorgaanbod en in mindere mate in een vermindering van de werkdruk.

Anderzijds is in het kader van het Vlaams Intersectoraal akkoord, afgesloten voor de periode 2005-2010, nu al een budget van 4 miljoen euro ter beschikking voor vermindering van de werkdruk en voor managementsondersteuning in de sector. Bij volledige realisatie van het akkoord loopt dit bedrag op tot 5,5 miljoen euro.

In de loop van deze legislatuur werden daarenboven bij de uitbreidingsrondes inspanningen gedaan om tegemoet te komen aan de vragen van de voorzieningen die het ergst te lijden hebben onder de personeelsstop en die met de kleinste reële personeelsomkadering moeten werken.

Minister Vanackere bevestigt dat hij tegen het voorjaar 2009 een nieuw meerjarenplan zal opstellen en voorleggen aan het Vlaamse Parlement. In dit plan wil de minister, op een gefaseerde wijze, de personeelsomkadering verbeteren van de VAPH voorzieningen, in het bijzonder de voorzieningen die nu, door de personeelsstop, het meest benadeeld zijn.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be