Ingezonden persbericht


PUG/Prijs 2008 voor Maike ter Wolbeek

Donderdag 6 november zal prof. dr. J.F.G. Vliegenthart namens het Provinciaal Utrechts Genootschap voor Kunsten en Wetenschappen (PUG ) de PUG-prijs 2008 uitreiken aan Maike ter Wolbeek voor haar poefschrift 'Severe Fatigue in Adolescents'.

Maike ter Wolbeek verdedigde haar dissertatie 'Severe Fatigue in Adolescents. Psychiological, Neuro endocrine and Immunological Characteristics' in 2007. Het promotieonderzoek richtte zich op 'vermoeidheid als klacht', een voor veel ouders, adolescenten en docenten bekend probleem. Ter Wolbeek onderzocht dit verschijnsel bij meisjes: hoe vaak komt het voor, wat bepaalt vermoeidheidsklachten, hoe verlopen de klachten en zijn de klachten vergelijkbaar met het 'chronisch vermoeidheidssyndroom'.
De vermoeide adolescenten bleken in fysiologie grosso modo niet te verschillen van niet vermoeide adolescenten, maar er waren wel interessante subgroep verschillen op het niveau van cortisol en cytokinen. Een verschil dat ook wordt gevonden bij vergelijking met adolescenten die aan een reëel vermoeidheidssyndroom lijden.

Het onderzoeksproject bevond zich bij uitstek op het kruispunt van verschillende disciplines: de psychologie, de epidemiologie, de immunologie en neuro immunologie. Daar waar wetenschappen elkaar raken zijn onderzoekers nodig die de verschillende wetenschappen kunnen overzien en Maike ter Wolbeek blijkt zo'n wetenschapper, aldus de jury.

Ter Wolbeek werkte als AIO in de Research School Psychology & Health en voerde een deel van haar werk uit in de afdeling Psychoneuro immunologie van het UMC. Haar promotoren waren prof. dr. Lorenz van Doornen, hoogleraar gezondheidspsychologie en prof. Coby Heijnen, hoogleraar psychoneuro-immunologie.

De PUG-prijs bestaat uit een bedrag van 2.500 euro en een door de Utrechtse beeldhouwer Theo van de Vathorst vervaardigde penning. Voor de PUG-prijs 2008 kwamen in aanmerking proefschriften verdedigd in de periode januari 2007 tot en met december 2007 aan de Universiteit Utrecht uit de clusters rechtsgeleerdheid en sociale wetenschappen.
De jury van de PUG-prijs bestond dit jaar uit prof. mr. E.H. Hondius (hoogleraar privaatrecht), prof. dr. M.J.M. van Son (hoogleraar klinische gezondheids-psychologie) en mevrouw drs M. Drost, lid van de directie van het PUG en voorzitter van de jury.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking houdt prof. dr. Han Entzinger (EUR) een voordracht onder de titel 'De integratie van Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam', waarin hij de resultaten bespreekt van zijn onderzoek over de afgelopen tien jaar.

Uitreiking PUG-Prijs 2008
donderdag 6 november 2008, 20:00 uur.
Aula Academiegebouw, Domplein, Utrecht.



Ingezonden persbericht