Gemeente Rotterdam

Bestuursdienst

Concerncommunicatie

Bezoekadres: Stadhuis

Coolsingel 40 Rotterdam

Postadres: Postbus 70012

3000 KP Rotterdam

Nr. 190

6 november 2008

Sneller handelen bij verkeersincidenten

Rotterdam heeft eigen verkeersregelaars

Vijfentwintig medewerkers van Stadstoezicht mogen zich sinds vandaag verkeersregelaar noemen. Uit handen van wethouder Jeannette Baljeu van Verkeer, Vervoer en Organisatie kregen ze een aanstellingpas waarmee ze voor 5 jaar volledig bevoegd om zijn om als verkeersregelaar op te treden bij incidenten. De verkeersregelaars worden aangestuurd door de Verkeersmarinier en gaan voorlopig alleen in het centrumgebied aan de slag. Begin 2009 bekijkt de gemeente of de proef kan worden uitgebreid naar andere gebieden.

Wethouder Baljeu: "Het inzetten van verkeersregelaars is een vorm dienstverlening aan weggebruikers. Onze Verkeersmarinier heeft vastgesteld dat we op sommige momenten echt handen op straat nodig hebben om bij incidenten de doorstroming op gang te houden. Op deze manier hopen we verkeershinder zoveel mogelijk te beperken." De medewerkers van Stadstoezicht draaien in het centrum hun reguliere diensten en kunnen bij een incident vrij snel ter plaatse zijn. Dit betekent dat Stadstoezicht altijd 2 medewerkers op straat beschikbaar heeft die bij onverwachte omstandigheden als verkeersregelaar kunnen worden ingeschakeld.

In maart 2008 is de Verkeersmarinier samen met de politie een proef gestart om vaker en sneller verkeersregelaars te kunnen inzetten wanneer de situatie op straat daarom vraagt. Door het ontbreken van bevoegde verkeersregelaars binnen de gemeente werden voorheen verkeersregelaars van een extern bedrijf ingezet. Die zitten echter te ver weg om bij incidenten tijdig te kunnen handelen. Met Stadstoezicht zijn daarom afspraken gemaakt om binnen de gemeente deze taak te gaan vervullen. Inmiddels hebben 25 handhavers van Stadstoezicht de driedaagse opleiding tot verkeersregelaar voltooid. Naast de medewerkers van Stadstoezicht, zijn ook enkele medewerkers van de afdeling Verkeer en Vervoer van de dS+V én de Verkeersmarinier nu bevoegd om als verkeersregelaar op te treden.

noot voor de redactie/