Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Grote opkomst Dag van de Dialoog in Sittard-Geleen

Sittard-Geleen, 6 november 2008 - De dag van de Dialoog, die op woensdag 5 november heeft plaatsgevonden, is succesvol verlopen. Met een opkomst van meer dan 200 personen en de positieve reacties zal een vervolg op deze dag zeker serieus worden overwogen.

Het hoofdthema van de gesprekken was 'meedoen en verdraagzaamheid'. Daarbij is getracht door prikkelende stellingen de dialoog te voeren.

Enkele stellingen die de revue passeerden zijn:


* Moslims reageren gevoelig op opmerkingen over hun geloof;


* Suikerfeesten en andere islamitische feestdagen moeten officiële Nederlandse feestdagen worden;


* Alle scholieren en werklozen moeten verplicht een maatschappelijke stage doen (vrijwilligerswerk);


* Er moet iets gedaan worden aan het slechte imago dat jongeren bij ouderen hebben en ouders zijn verwantwoordelijk voor de 'fouten' van hun kinderen.

De opkomst varieerde per locatie. In het wijkcentrum Lindenheuvel en het Wiekhoes Gelaen Zuid in Geleen was de opkomst bijzonder groot en de samenstelling erg divers (jong, oud, autochtoon, allochtoon, man, vrouw, etc.).

Ook in de El Mohsinine moskee hadden zich een groot en gemêleerd aantal belangstellenden verzameld. De opkomst in de Parochiezaal in Buchten en het Bestuurscentrum in de kern Sittard was niet groot.

Naast gesprekken in de stad, reed er een speciale Dialoogbus rond. Deze heeft overwegend de belangstelling van jongeren getrokken. Ongeveer 100 jongeren bezochten de bus en met ongeveer dertig jongeren werd een rit gemaakt. Intussen werd er natuurlijk goed met elkaar gesproken over diverse maatschappelijke onderwerpen.


---