Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 6 november 2008

Maximaal bod werkgevers in CAO-onderhandelingen wegtransport

Vandaag hebben Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en de Vereniging Verticaal Transport (VVT) opnieuw onderhandeld met FNV Bondgenoten (FNV) en CNV BedrijvenBond (CNV) over een nieuwe CAO voor het Wegvervoer. Onder deze CAO vallen 150.000 werknemers.

De werkgevers hebben een eindbod gedaan dat er toe zal leiden dat het inkomen op basis van de CAO gedurende de looptijd in totaal met 5% stijgt. Werkgevers zijn van mening dat hiermee in de huidige economische omstandigheden het maximale is bereikt. Concreet ziet het bod er als volgt uit: § Looptijd CAO: 1 oktober 2008 t/m 31 december 2009 § Loonstijging:

- per 1 januari 2009: 3,5%

- per 1 oktober 2009: 0,9%
§ Bijdrage in de ziektekostenverzekering: per 1 januari 2009: 0,6% van het SV-loon

De werkgevers benadrukken tevens dat met dit eindbod de maximale grenzen bereikt zijn van het Centraal Akkoord tussen kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties van 7 oktober jl. In dit akkoord zijn afspraken gemaakt over een maximale loonstijging van 3,5% voor het kalenderjaar 2009. Daar tegenover staat het vervallen van de WW-premie voor de werknemer. Het vervallen van de WW-premie voor werknemers betekent een verbetering van het inkomen van de werknemers in onze sector met 1,8% per 1 januari 2009. De totale inkomensstijging bedraagt als gevolg daarvan per 1 januari a.s. dus bijna 6%.

Leon Ceelen, plaatsvervangend Algemeen Directeur van TLN: "Een verder loonstijging in de CAO zou gezien de huidige situatie niet alleen onverantwoord zijn, maar zou er tevens toe leiden dat het Centraal Akkoord tussen kabinet en werkgevers- en werknemersorganisaties zal worden teruggedraaid en de WW-premiedaling ten behoeve van de werknemers niet zal doorgaan. Werknemers in de transportsector, maar ook die in andere sectoren, zullen daar de dupe van worden."

De werkgevers gaan er van uit dat de vakbonden dit eindbod nu ter beoordeling voorleggen aan hun leden. Werkgevers doen dan ook een dringend beroep op de werknemers om in het belang van de sector, de continuïteit van de bedrijven en het behoud van de werkgelegenheid met dit bod in te stemmen. Verdere loonkostenstijging of mogelijke acties om die af te dwingen zouden desastreus zijn voor de sector en voor het herstel van de Nederlandse/Europese economie.


---