Gemeente Twenterand


Gemeente Twenterand blij met medewerking bewoners
Milieuvriendelijke waterafvoer Prinsenkamp en De Smidse

De Gemeente Twenterand gaat begin 2009 de straten Prinsenkamp en De Smidse in Vroomshoop voorzien van nieuwe bestrating. Omdat bij deze werkzaamheden de wegen worden opgebroken is het mogelijk om met relatief weinig kosten hier het regenwater van de vuilwaterriolering af te halen. "Dit afkoppelen is van belang om de riolering van Vroomshoop minder te belasten en het milieu te sparen door niet het schone regenwater te vermengen met het vuile rioolwater, wat dan weer bij de rioolwaterzuivering moet worden schoongemaakt", aldus wethouder van Abbema.

De gemeente Twenterand legt een extra rioolbuis in de weg, waarin het regenwater kan worden opgevangen. Via de gaten die in de wanden van deze zogenaamde infiltratiebuis zitten kan het schone regenwater in de grond zakken. Bij hevige regenbuien kan het regenwater via deze buis ook rechtstreeks naar de Linderbeek worden afgevoerd. Het regenwater van de rijwegen, parkeerplaatsen en trottoirs wordt in deze buis opgevangen. Om nog meer rendement te halen heeft de gemeente de bewoners in een brief gevraagd of zij mee willen werken aan het afkoppelen van de regenpijpen aan de voorkant van hun woningen. De achterzijde van de woningen worden in principe niet meegenomen. Omdat in deze straat veel woningen staan van Vestion Wonen, is de woningcorporatie als eerste geïnformeerd. Vestion Wonen heeft haar volle medewerking verleend aan het project.

Tot nu toe heeft op de brief ca. 60% van de mensen gereageerd en daarvan heeft 90% aangegeven wel mee te willen werken aan het afkoppelen van een gedeelte van hun daken. Ook heeft in verband met het afkoppelen een inloopavond plaats gevonden waarbij mensen kennis konden nemen van de plannen en vragen konden stellen hierover. Wethouder van Abbema is blij met de positieve houding van de bewoners. Medewerkers van de gemeente Twenterand benaderen de komende weken de bewoners voor een persoonlijk gesprek over medewerking en de uitvoering van de werkzaamheden in hun tuin of oprit.

Ook mensen die niet hebben gereageerd en mensen die niet mee willen of kunnen doen worden benaderd. De gemeente gaat de komende tijd voortvarend met het project aan de slag en heeft het volste vertrouwen dat nog meer mensen mee gaan doen met het afkoppelproject in Prinsenkamp en De Smidse.