Ingezonden persbericht

INTERNATIONAAL LITERATUURFESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE INTERNATIONAL LITERATURE FESTIVAL

6 tot en met 9 november 2008

Winternachten tournee naar Suriname

Auteurs uit vijf landen reizen begin november met Winternachten naar Paramaribo voor het Literair Festival Suriname. 'Satire en Spot' is het thema van dit internationale evenement. De Nederlandse auteur Gerrit Komrij treedt er samen op met auteurs uit Suriname, Zuid-Afrika, Indonesië, Turkije en Marokko. Ook de Curaçaos-Nederlandse zangeres Izaline Calister reist mee.

Sinds 2004 vindt om het jaar in Suriname een internationaal literatuurfestival plaats, georganiseerd in samenwerking met Winternachten. Dit jaar werkt de Haagse festivalorganisatie samen met de Stichting Literair Festival Suriname, onder leiding van Ruth San A Jong. Deze organisatie heeft een programma samengesteld rond het thema 'Satire en Spot - spiegels en lachspiegels'. De auteurs en musici treden van donderdag 6 tot en met zondag 9 november gedurende vier dagen op in openbare programma's in de tropische tuin 'Prakwaki' en in een programma voor studenten in de Anton de Kom Universiteit.

Naast Gerrit Komrij nemen namens Winternachten de volgende auteurs deel: Putu Wijaya uit Indonesië, Asli Erdogan uit Turkije, Youssouf Amine Elalamy uit Marokko en Peter Snyders uit Zuid-Afrika. De Curaçaos/Nederlandse zangeres Izaline Calister en haar begeleiders Roël Calister (percussie) en Ed Verhoeff (gitaar) brengen een programma van verhalen op muziek. Voor Calister is deze tournee onderdeel van een tweejarig samenwerkingsproject met Winternachten, waarvoor ze reisde ze naar de Antillen, Suriname en Indonesië. Zo bouwde ze een repertoire op van gezongen verhalen uit deze landen. Maar ook in Nederland vond ze oude volksverhalen en legendes waar ze muziek bij componeerde.
Onder de Surinaamse deelnemers aan het festival zijn de dichters Celestine Raalte, Antoine de Kom, Jit Narain en de schrijvers Rappa en Ellen Ombre.

Winternachten tournees in vier landen
Het is voor de derde maal dat Winternachten aansluit bij een literair evenement in Suriname. Winternachten maakt zo een uitwisseling mogelijk van auteurs uit verschillende delen van de wereld. De samenkomst van auteurs en musici uit Indonesië, Suriname, de Antillen, Zuid-Afrika heeft in de afgelopen jaren ook plaatsgevonden in festivals in Durban (Time of the Writer/Poetry Africa) en Kaapstad (Cape Town Festival/Passaatwinde/Tradewinds), Sint Maarten, Aruba, Bonaire en Curaçao (Crossing the Seas/Crusa Laman/Krusa Lama), in Bali, Solo, Yogyakarta, Bandung, Bandar Lampung en Jakarta (International Poetry Biennale). Voor de komende jaren zijn ook Winternachten tournees in Marokko en Turkije in voorbereiding. Om die reden reizen nu al een Turkse en Marokkaanse schrijver mee naar Suriname.

Winternachten kan deze tournee organiseren dank zij steun van het Hivos/NCDO Cultuurfonds, het HGIS Cultuurprogramma, het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Ministerie van OCW. Onze Surinaamse partnerorganisatie Stichting Literair Festival Suriname wordt ondersteund door de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.



Ingezonden persbericht