Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Driebergen, 6 oktober 2008

Finalisten HISWA Excellence Award 2008 bekend

superjachtbouwer, architect en wetenschapper strijden om prestigieuze prijs

De HISWA Excellence Award kent dit jaar drie finalisten: Henk de Vries van Koninklijke De Vries Scheepsbouw, Lex Keuning van TU Delft en Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners Naval Architects. Winnaar wordt de persoon die het meest innovatief is en baanbrekend werk binnen de watersportindustrie (heeft) verricht.

De jury kwam weloverwogen tot de keuze van deze drie personen. Juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming: Om een finalist van de HISWA Excellence Award te zijn, is al uitzonderlijk genoeg. Het is een echte persoonsprijs. Hoe groot of klein het bedrijf ook is doet er in dit geval niet toe; één persoon kan het verschil maken." De winnaar van vorig jaar, Roel ter Heide van Mastervolt, is toegevoegd als jurylid. Ter Heide: "De finalisten zijn allen toonaangevende ondernemers die een belangrijke stempel drukken op de maritieme industrie. Het zal moeilijk worden om daaruit een winnaar te kiezen."

De jury heeft de drie finalisten geselecteerd om de volgende redenen.

Gerard Dijkstra is directeur/eigenaar van Dijkstra & Partners Naval Architects. Gerard is van oorsprong wedstrijdzeezeiler en is vanuit die interesse opgeklommen tot één van de beste jachtarchitecten ter wereld. Met zijn expertise en creativiteit is hij verantwoordelijk voor wereldwijd bekende en aansprekende jachtontwerpen. Tevens speelt hij een grote rol in de revival van de J-Klasse. Hij is een echt self made man; doorzettingsvermogen en persoonlijke inzet kenmerken hem.

Lex Keuning is universitair hoofddocent Marine & Transport Technology en Ship Hydrodynamics & Structures bij TU Delft. Lex is een pionier op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar jachten. Hij verricht systematisch onderzoek naar jachtrompen (de Delft Systematic Hull Series) waarin het opbouwen van een wetenschappelijke database met meetgegevens over rompen centraal staat. Resultaten van dat onderzoek worden wereldwijd gebruikt door ontwerpers van jachten.

Henk de Vries is CEO bij Koninklijke De Vries Scheepsbouw. Henk houdt zich in zijn bedrijf bezig met het bouwen van zeegaande, custom built superjachten. Hij heeft bewezen op basis van visie en ondernemerschap risico s te nemen die De Vries geen windeieren hebben gelegd. Met zijn vakmanschap en streven naar absolute perfectie heeft Henk een zeer vooruitziende blik gehad over de inrichting van zijn bedrijf en de infrastructuur die daarbij hoort.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken reikt de HISWA Excellence Award 2008 uit tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag 6 november 2008 in het World Forum Convention Centre in Den Haag. Tijdens dit gala worden nog vier andere maritieme prijzen uitgereikt. Het betreft de KNVTS-Schip van het Jaar Prijs, de VNSI-Timmersprijs, de HME-Maritime Innovation Award en de KVNR Shipping Award. Meer informatie over het programma en inschrijven op www.maritime-awards.nl.

Noot aan de redactie,

Ingezonden persbericht