Vrije Universiteit Amsterdam

Bose-Einstein condensatie van metastabiele heliumatomen


* Startdatum 06-11-2008


* Tijd 13.45


* Locatie Aula


* Titel Bose-Einstein Condensation of Metastable Helium Atoms


* Plaats Aula


* Spreker A.S. Tychkov


* Promotor prof.dr. W. Hogervorst


* Onderdeel Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied Exacte wetenschappen


* Evenementtype Promotie

In het proefschrift van Andrey Tychkov wordt de productie en het karakteristieke
van het grootste He* condensaat ter wereld beschreven. De experimentele opstelling en de route naar Bose-Einstein condensatie worden uitgebreid beschreven, net als de gebruikte laserkoel- en detectietechnieken.

In 1925 voorspelden Satyendra Nath Bose en Albert Einstein dat bij extreem lage temperaturen (een factor 1 miljoen onder de laagste temperaturen in het heelal) identieke deeltjes met heeltallige spin (nu bekend onder de naam bosonen) zouden condenseren in een enkele quantumtoestand waardoor ze allen volledig identiek zouden worden.

Het bereiken van temperaturen van 1 miljoenste graad boven het absolute nulpunt
was experimenteel uitermate uitdagend. Het duurde tot 1995 voordat Bose-Einstein condensatie in zwak wisselwerkende atomaire systemen voor het eerst kon worden gerealiseerd (Nobelprijs 2001).
Laserkoelingstechnieken, ontwikkeld in de jaren tachtig van de vorige eeuw (Nobelprijs 1997), waren hiervoor essentieel.

Tegenwoordig zijn er negen verschillende atomen die Bose-gecondenseerd

kunnen worden, inclusief helium in een metastabiele toestand (He*), hetgeen een speciaal geval is omdat het unieke mogelijkheden heeft voor detectie: He* atomen kunnen zeer gevoelig gedetecteerd worden
in tegenstelling tot atomen in de grondtoestand.

De observatie van Bose-Einstein condensatie is geen ultiem doel maar slechts een startpunt voor verder onderzoek waar deze unieke toestand van de materie gebruikt kan worden om een groot aantal interessante en fundamentele vragen in de fundamentele natuurkunde te exploreren, b.v. de observatie van het Hanbury Brown Twiss effect met koude atomen.

Het proefschrift is te downloaden op VU-dare.