Algemene Rekenkamer

Aankondiging rapport Aanpak harde kern jeugdwerklozen

3-11-2008

Rapport Aanpak harde kern jeugdwerklozen

Op 6 november 2008 publiceert de Algemene Rekenkamer het rapport Aanpak harde kern jeugdwerklozen. Begeleiding van bij CWI geregistreerde jongeren.

De Algemene Rekenkamer heeft in de periode augustus 2007 tot en met februari 2008 onderzoek gedaan naar de aanpak van jeugdwerkloosheid. Het onderzoek richtte zich op werkloze jongeren zonder startkwalificatie, die zich hebben ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en een grote(re) afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Ondanks de resultaten die de afgelopen jaren zijn behaald in het terugdringen van de jeugdwerkloosheid, is er nog een substantiële groep jongeren over die niet naar school gaat en die geen werk heeft. Dit zijn relatief steeds meer jongeren met een grote(re) afstand tot de arbeidsmarkt. Vooral degenen die geen startkwalificatie (ten minste een mbo-basisberoepsopleiding, of een havo- of vwo-diploma) hebben en die vaak problemen hebben op verschillende vlakken, zijn moeilijk te begeleiden naar school of werk. Zij dreigen daardoor langdurig langs de kant te komen staan. In het onderzoek is nagegaan hoe overheden en uitvoeringsorganisaties deze categorie werklozen begeleiden.

Een embargo-exemplaar van dit rapport en het persbericht (op papier of als pdf) is voor de pers op aanvraag te krijgen op 5 november 2008 vanaf circa 15.00 uur. Hiervoor moet een embargoformulier ingevuld worden, verkrijgbaar via 070-3424400 of voorlichting@rekenkamer.nl. Het embargo loopt af op 6 november 2008 om 12.00 uur. Vanaf dat moment is het rapport ook beschikbaar op www.rekenkamer.nl.