Provincie Friesland

PERSUITNODIGING

Nummer: 061 SJT
Datum: 5 november 2008

Adema start campagne 'Eigen schuld'

Gedeputeerde Piet Adema geeft morgen, donderdag 6 november, het startsein voor de nieuwe campagne 'Eigen schuld', een actie van de Gemeentelijke Kredietbank (GKB) uit Leeuwarden. De nieuwe campagne richt zich specifiek op (oudere) jongeren en wil jongeren bewust te maken van de gevolgen van 'het uitgeven van geld dat je niet hebt'. Doel van de bewustwordingsactie is het voorkomen van schulden. Om 14.00 uur start Piet Adema, portefeuillehouder Armoedebeleid, de campagne bij het Friesland College aan de Julianalaan 97 in Leeuwarden.

Onderzoek wijst uit dat er in Nederland, en dus ook in Fryslân, veel jongeren zijn met forse schulden. Die worden vooral veroorzaakt door de het gebruik van de mobiele telefoon, het lenen van geld en de aanschaf en het gebruik van een scooter. Omdat veel jongeren niet in staat zijn de lening en schulden af te lossen komen ze in een negatieve neerwaarste spiraal: de schulden lopen verder op, de leerprestaties op school gaan achteruit of men verlaat zelfs de school vervroegd om laag betaalde arbeid te verrichten om met die inkomsten de schulden te willen aflossen.

Gedeputeerde Adema zal in zijn speech ingaan onder andere ingaan op de uitkomsten van enkele landelijke onderzoeken, op het aantal jongeren dat bij het GKB in een schuldhulpverleningstraject zit en de omvang van die schulden.

De provincie Fryslân heeft vanuit het budget Armoede E 245.000,- beschikbaar gesteld aan het project Preventie van het GKB, de campagne 'Eigen schuld' is daar onderdeel van.

U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

Datum en tijd: 6 november, 14.00 uur
Locatie: Friesland College, gebouw Triangel (ingang Amuse),

Julianalaan 97, Leeuwarden


---- --