Ingezonden persbericht


JOVD tegen VVD: blijf liberaal over softdrugs!


Jonge liberalen willen legalisering in plaats van gedoog of verbod

Den Haag, 6 november 2008 - De JOVD maakt zich zorgen over de opgelaaide discussie over het Nederlandse softdrugsbeleid bij de VVD. Kamerlid Fred Teeven liet zich de afgelopen week zeer kritisch uit over het gedoogbeleid. De JOVD wil eveneens af van het gedoogbeleid, ten faveure van legalisering van verkoop en productie. De jonge liberalen roepen hun moederpartij op te zoeken naar een liberale oplossing.

Na de uitlatingen van VVD-kamerlid Fred Teeven over het softdrugsbeleid staat de discussie over dit onderwerp binnen de VVD weer op scherp. De JOVD maakt zich echter zorgen over het eindpunt van de discussie. Landelijk voorzitter Jeroen Diepemaat: "Teeven is een aanhanger van een verbod, wij zijn juist voorstanders van legalisering. We hopen dat de VVD op dit onderwerp haar liberale koers niet verlaat, zoals eerder is gebeurd bij het onvervreemdbare recht op privacy".

De JOVD en VVD kunnen elkaar wel vinden in het ter discussie stellen van het gedoogbeleid. "Er moeten stappen gezet worden richting legalisering, met regulering door de overheid", aldus Diepemaat. "Het gedoogbeleid is volstrekt ongeloofwaardig. Een coffeeshophouder mag wel drugs aan zijn klanten verkopen, maar degenen die de coffeeshops van wiet voorzien zijn strafbaar. Coffeeshophouders worden hierdoor gedwongen zaken te doen met lieden waarmee ze dat liever niet doen. Een belachelijke en onhoudbare situatie".

Legalisering dient te gebeuren onder controle van de overheid. Diepemaat: "Met de legalisering krijgt de overheid meer mogelijkheden om controle uit te oefenen op de productie van en handel in softdrugs. Op deze manier worden illegale kweek en handel niet langer aangemoedigd. Wanneer verouderde internationale verdragen legalisering in de weg staan, moet het kabinet zorgen dat deze worden aangepast." Legalisering geeft de overheid de mogelijkheid beleid te maken op het gebied van softdrugs. Die mogelijkheid dient zij effectief maar terughoudend te benutten. De overheid dient er zorg voor te dragen dat er voldoende ruimte is voor objectieve voorlichting over softdrugs. "Het is belangrijk om de Nederlandse bevolking te wijzen op de nadelen van het gebruiken van softdrugs. Vervolgens kunnen volwassenen prima voor zichzelf bepalen of ze softdrugs willen gebruiken. Dat is liberaal, en dat is wat wij verwachten van de liberale partij van Nederland", aldus Diepemaat.

*** Voor meer informatie ***
Jeroen Diepemaat Landelijk Voorzitter 06 12 909 348


---- --