Gemeente Veenendaal



Vernieuwing bestaande winkelgebied centrum stap dichterbij

VEENENDAAL - Vanaf mei 2010 gaat de gemeente de openbare ruimte van het Veenendaalse kernwinkelgebied (Hoofdstraat, Markt in het verlengde van de Hoofdstraat, Kerkewijk tot aan Duivenwal, Hoogstraat, Zandstraat tot aan Fluiterstraat en Scheepjeshofplein) volledig vernieuwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 4 november ingestemd met het projectplan en programma van eisen voor dit gebied.

Het projectplan en het programma van eisen zijn opgesteld in overleg met betrokken partijen, zoals ondernemers en pandeigenaren. Het projectplan geeft doelstellingen, kaders en randvoorwaarden om tot een vernieuwing en reconstructie van het gebied te komen. Het programma van eisen vormt het vertrekpunt voor het beeldkwaliteitsplan voor de openbare ruimte en de panden als geheel, het ontwerp van de openbare ruimte in het winkelgebied en een visie op wonen boven winkels. Deze documenten moeten nog worden gemaakt.
Conform de Centrumvisie 2030 is het uitgangspunt van het programma van eisen dat fietsers uit het voetgangersgebied worden geweerd. In overleg met belanghebbenden zal het definitieve besluit hierover later worden genomen. Dit besluit is mede afhankelijk van het raadsbesluit over het fietsparkeren dat in december van dit jaar wordt verwacht.

Nu het college het projectplan en het programma van eisen heeft goedgekeurd, kan er naar een ontwerpbureau worden gezocht. Het bureau gaat het ontwerp en het beeldkwaliteitsplan uitwerken. De gemeente gaat deze voorstellen met betrokken partijen en belanghebbenden bespreken. De uitvoering van de vernieuwing staat gepland voor de periode mei 2010 - mei 2011. Voor de totale vernieuwing van het bestaande winkelgebied in het centrum van Veenendaal heeft de gemeenteraad 3.488.158 euro beschikbaar gesteld.