Ingezonden persbericht


P e r s b e r i c h t

Door de Sociale Recherche Maastricht werden onlangs een tweetal gevallen van fraude opgespoord.

De eerste zaak betreft een fraudezaak waarbij een 34- jarige vrouw uit Maastricht, die een bijstandsuitkering van de gemeente Maastricht ontving, verzweeg dat zij gedurende enkele jaren reeds samenwoonde in België. Haar partner runde daar een eigen bedrijf dat failliet was gegaan. Echter voor dit faillissement was uitgesproken sluisde de ondernemer geld over naar een Belgische rekening welke op naam van de vrouw was gesteld. Hierdoor trachtte hij inkomsten te ontrekken aan zijn faillissement. Op de genoemde rekening werd conservatoir beslag gelegd. De vrouw, die in Maastricht een gefingeerd uitkeringsadres had, benadeelde de gemeente Maastricht door haar handelen voor een bedrag van ruim E 17.000,=.

Dit bedrag wordt volledig teruggevorderd en haar uitkering werd meteen beëindigd.

Tegen zowel de vrouw als degene die het uitkeringsadres ter beschikking stelde zal door de Sociale Recherche proces-verbaal worden opgemaakt ter zake valsheid in geschrifte en medeplichtigheid hieraan.

Door de Belgische opsporingsinstanties zal een strafrechtelijk onderzoek tegen de failliete ondernemer worden gestart in verband met bedrieglijke bankbreuk.

De tweede zaak betreft een onderzoek waarbij een in Maastricht woonachtige uitkeringsgerechtigde 44-jarige vrouw had verzwegen dat haar vriend reeds twee jaren bij haar inwonend was. Zij hadden inmiddels samen een kind gekregen. Bij onderzoek in Nederland en in België bleek dat de vriend in die periode onder andere inkomsten uit criminele activiteiten had, en zich bediende van fictieve adressen is Maastricht en in Lanaken. De uitkering van de vrouw is inmiddels beëindigd en er wordt ruim E40.000,- aan ten onrechte verstrekte uitkering van beiden teruggevorderd. Bovendien wordt de vrouw strafrechtelijk vervolgd voor het plegen van valsheid in geschrifte en de man wordt vervolgd voor heling.

Voor nadere info:

Sociaal-rechercheur Maastricht
tel 043-3504806
fax 043-3504732
gsm 06-55858510
peter.van.ochten@maastricht


---- --