Ingezonden persbericht


-PERSBERICHT-

Nederlandse kinderen echte stamppotfans
Oer-Hollandse wintermaaltijd wordt met de paplepel ingegoten

Rotterdam, 6 november 2008 Nederlandse kinderen zijn dol op stamppot, zo blijkt uit onderzoek* van Unox. Bijna alle kids (92%) eten dan ook stamppot met rookworst en in de winter staat dit gerecht zelfs één keer per week op tafel. De jonge smulpapen zouden het liefst nog vaker stamppot willen eten: ruim eenderde van de kinderen ziet de maaltijd graag het hele jaar door op het menu staan. Onder kinderen (34%) is boerenkoolstamppot het populairst, terwijl ouders (37%) de voorkeur geven aan andijviestamppot. Ouders zien stamppot als een voedzame maaltijd en om deze reden wordt de oer-Hollandse pot met de paplepel ingegoten: de helft van de kinderen krijgt al stamppot op eenjarige leeftijd en bijna een kwart zelfs voor hun eerste verjaardag. En, zo blijkt, geen stamppot zonder rookworst! Tweederde van de kinderen geeft aan het liefst rookworst te eten bij de stamppot. Eenderde van de kinderen vindt de rookworst zelfs lekkerder dan de stamppot.

Kinderen over stamppot
Bij 6% van de gezinnen is niet alleen de naam stamppot een bekende term: kinderen noemen de Hollandse wintermaaltijd ook wel hutsefluts, stimpstamp, smiksel smaksel, ijzerman-eten of panprakkie. Om de stamppot nog lekkerder te maken voor de kinderen, voegt eenderde van de ouders een geheim ingrediënt aan de stamppot toe. Geheime ingrediënten die zij noemen, zijn voornamelijk spek (24%), ananas (13%) en kaas (12%). Op de vraag wat zij het liefst zelf zouden willen stampen, noemen sommige kinderen naast de welbekende stamppotten ook appel met knakworst, koek met slagroom en vlokken, snoep of een familielid.


Tijd voor gezin tijdens avondmaaltijd
Verder blijkt uit het onderzoek van Unox dat Nederlandse gezinnen de voorkeur geven aan een gezamenlijke avondmaaltijd en hier ook de tijd voor nemen. Tweederde van de kinderen zegt alle avonden van de week samen met hun ouders te eten. Hierbij zit driekwart van de gezinnen langer dan twintig minuten aan tafel. Wat bijna elke ouder (98%) belangrijk vindt, is het koken van een voedzame maaltijd bestaande uit groenten, vlees of vis, aardappelen, rijst of pasta al dan niet met een toetje of zuivel. Opmerkelijk is ook dat de helft van de kinderen zich ervan bewust is, dat het eten van een voedzame maaltijd belangrijk is. Toch blijkt dat de meeste jonge kinderen (vijf tot negen jaar) het belangrijker vinden dat de maaltijd vooral lekker is. En daar zorgen ze deels zelf voor, want het kroost blijkt de ideale hulp in de keuken: 81% van de ouders geeft aan dat hun kinderen regelmatig helpen met het bereiden van de avondmaaltijd. Groenten snijden, aardappelen schillen en roeren in de pannen vinden kinderen de leukste taken.

Stamppot stampen in Stampersgat
Om het stamppotseizoen in te luiden organiseert Unox vandaag Stamppot stampen in Stampersgat . De naam zegt het al: hier wonen echte stamppotstamp-experts. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur bereiden kinderen op het schoolplein van basisschool De Steiger in Stampersgat samen met tv-kok Robert Verweij (Life & Cooking) een reusachtige stamppot met hoe kan het ook anders rookworst. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn.

Rechtenvrij beeldmateriaal van Stamppot stampen in Stampersgat is vandaag vanaf 15.00 uur beschikbaar op ANP Photo: www.anp-photo.com.

*Deel II van het online onderzoek naar het Nederlandse gezinsleven onder ouders en kinderen in opdracht van Unox uitgevoerd door Direct Research.nl onder 547 ouders en 509 kinderen in de leeftijd van vijf tot twaalf jaar. Op 7 september jl. is het eerste deel van het Unox-onderzoek bekendgemaakt. De belangrijkste resultaten van deel I kunt u hier lezen.

-EINDE PERSBERICHT-

Achtergrondinformatie (