Metaalunie

PERSBERICHT

Nieuwegein, 6 november 2008

Metaalunie: verwachte resultaten mkb-metaal op lager pitje Werkgelegenheid nog wel gegroeid

Ondernemers in het mkb-metaal verwachten voor het komend jaar minder orders te krijgen en minder investeringen te doen dan in 2008. Opvallend is dat het vertrouwen bij exporterende ondernemers groter is dan bij ondernemers die zich richten op de binnenlandse markt. Ondanks het afnemende producentenvertrou-wen blijft de vraag naar personeel bestaan. Het aantal bedrijven met openstaande vacatures bedraagt 46%, een half jaar geleden was dat 55%. Dit blijkt uit de Economische Barometer van de Koninklijke Metaalunie over de periode 1 april tot 1 oktober 2008, die half november wordt gepubliceerd in het blad Metaal & Techniek. De Koninklijke Metaalunie vindt overigens dat er geen reden is tot doemdenken; de positie van het mkb-metaal geeft daartoe geen aanleiding.

Binnenlandse orderpositie neemt af
Op het moment dat er nog geen zicht is op het eind van de kredietcrisis constateert de Metaalunie dat de mkb-metaal nog steeds groeit, maar dat de groei nog slechts beperkt is. Zowel de binnenlandse als de buitenlandse orderpositie zijn het afgelopen half jaar per saldo gegroeid, maar veel minder hard dan de afgelopen jaren. Op dit moment ziet nog eenderde van de metaalbedrijven een toename van de binnenlandse orders een halfjaar geleden meer dan de helft. Het aantal bedrijven met afnemende orderpositie is ruim verdubbeld van 8% naar 19%. Voor het komend halfjaar verwacht per saldo 10% een afname van de orderpositie, dit was een halfjaar geleden nog een toename van 30%.

Verwachtingen exporterende bedrijven positiever
Ondernemers beoordelen hun exportorders over het afgelopen jaar nog positief, maar ook hier geldt dat de groei gematigder is dan in voorgaande jaren. Een kwart van de exporterende ondernemers heeft het afgelopen halfjaar een betere orderpositie dan een halfjaar geleden, toen 41%. Een slechter halfjaar achter de rug heeft 20%, tegenover 11% een halfjaar geleden. Opvallend is dat exporterende bedrijven in 2009 meer verwachten te investeren dan niet-exporterende bedrijven. Ook beoordelen exporterende ondernemers bedrijfsresultaat en winstgevendheid positiever dan niet-exporterende ondernemers.

Werkgelegenheid blijft nog groeien
Ondanks afnemende orderportefeuilles neemt het aantal medewerkers in de mkb-metaal tot en met het derde kwartaal van dit jaar toe. Per saldo geeft 27% van de ondernemers aan meer mensen in dienst te hebben dan een halfjaar eerder. Voor het eerst is gevraagd naar inzet van flexibele medewerkers. Eén op de negen medewerkers is een flexibele kracht, waarbij 25% van de ondernemers aangeeft meer gebruik te maken van flexibele krachten en 10% minder. Het aantal bedrijven met openstaande vacatures blijft hoog en bedraagt op 1 oktober 46%, een half jaar geleden was dat 55%. Bedrijven hebben gemiddeld 2,0 fte open staan, vorig halfjaar 2,3 fte.

Bedrijfsresultaten positief gewaardeerd, minder rooskleurig verwacht Het aantal bedrijven dat een beter halfjaar achter de rug heeft is het afgelopen halfjaar licht gedaald van 40% naar 35%. Het aantal bedrijven met een slechter halfjaar is gestegen van 12% naar 18%. Ondanks de goede beoordeling van de bedrijfsresultaten ziet de mkb-metaal de toekomst minder rooskleurig tegemoet. Bijna evenveel ondernemers verwachten een beter resultaat dan een minder resultaat. Die verhouding was een halfjaar geleden 4:1. Het aantal bedrijven dat winst maakt is de afgelopen twee jaar redelijk constant, driekwart maakt winst, 6% verlies en 18% draait quitte. De mindere verwachtingen hebben nog geen invloed gehad op de winstgevendheid. Investeringsverwachting 2009 loopt terug
Lag de investeringsverwachting een halfjaar geleden nog op het hoogste niveau in de afgelopen zeven jaar, voor 2009 loopt deze behoorlijk terug. Ondernemers lijken hier even de kredietkat uit de boom te kijken en de investeringen uit te stellen. De mkb-metaal geeft aan per saldo minder te investeren in 2009 dan in 2008.

De Koninklijke Metaalunie is met 13.000 leden de grootste organisatie voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in de metaal. De leden hebben samen een omzet van 20 miljard euro en bieden werkgelegenheid aan ruim 150.000 mensen.