Ingezonden persbericht


Fitter en meer plezier door Schoolsportvereniging

531 kinderen hebben zich na ruim één seizoen aangemeld voor één van de zeven Rotterdamse schoolsportverenigingen. Door een schoolsportvereniging worden kinderen fitter, gezonder en socialer, krijgen ze meer plezier in school en hangen minder op straat. Deze resultaten presenteerde het Verwey-Jonker Instituut woensdag in een bijeenkomst over het nieuwe Stadionpark. De resultaten zijn voor Feyenoord-directeur Eric Gudde aanleiding te investeren in het project.

Via schoolsportverenigingen worden op of nabij scholen door sportverenigingen diverse sporten aangeboden. Deze worden gesitueerd in wijken waar de sportparticipatie zeer gering is. Schoolsportverenigingen moeten de drempels voor kinderen om lid te worden van verenigingen wegnemen. De onderzoeksresultaten van het Verwey-Jonker Instituut tonen aan dat deze drempels lijken te worden weggenomen én dat het project maatschappelijk scoort. Het ledenaantal van de inmiddels zeven schoolsportverenigingen staat na ruim één seizoen op 531. Van deze kinderen geeft ruim tweederde aan dat ze het door de schoolsportvereniging leuker vinden om buiten te spelen, leuker vinden om te sporten en het leuker vinden om samen met andere kinderen te spelen. Ook leert bijna de helft van de leden andere kinderen uit de buurt kennen door het project.

Fitter en gezonder
De ouders en leerkrachten van de kinderen onderstrepen de sociale ontwikkelingen van hun kinderen. Zij zien dat kinderen door de schoolsportvereniging minder op straat rondhangen, dat kinderen het leuker vinden om naar school te gaan en minder tijd achter de tv of computer doorbrengen. Ook constateren zij dat kinderen gezonder en fitter zijn en dat kinderen meer gevoel van eigenwaarde krijgen. Opvallend is dat eenderde van de ouders door de schoolsportvereniging ook zélf enthousiast wordt om te gaan sporten.

Toekomst nog onzeker
Rotterdam Sportsupport is organisator van de schoolsportvereniging. Directeur Gert-Jan Lammens presenteerde de onderzoeksresultaten woensdag in de bijeenkomst over het nieuwe Stadionpark. Lammens: "De resultaten stemmen tot grote tevredenheid. Tegelijkertijd moet dit het signaal zijn om de toekomst van de schoolsportvereniging zeker te stellen. Tot 2011 is er budget vanuit de 'Proeftuin' van NOC*NSF. We moeten samen met andere partijen de handen ineen slaan om dit project ook na 2011 te behouden voor Rotterdam. De fraaie resultaten op de vele werkterreinen geven een enorme stimulans en vertrouwen dit te organiseren." Feyenoord Rotterdam gaf woensdag meteen gehoor aan het signaal van Lammens. De stadionclub gaat met de inzet van trainers, spelers en directieleden investeren in enkele schoolsportverenigingen.

Meer informatie over schoolsportverenigingen: www.schoolsportvereniging.nl.