Ingezonden persbericht


Geachte redactie,

Deze maand in het Tijdschrift voor Psychiatrie

Bewegingsstoornissen bij schizofrenie: meer aandacht nodig

Veel patiënten met schizofrenie hebben te kampen met bewegingsstoornissen. Na de invoering van antipsychotica ter behandeling van schizofrenie in de jaren vijftig verdween de interesse in de bewegingsstoornissen bij dit ziektebeeld. Dit is nadelig voor patiënten, want deze stoornissen zijn vaak goed te behandelen. Dit betogen psychiater in opleiding Manuel Morrens, psycholoog prof. Wouter Hulstijn en psychiater prof. Bernard Sabbe. In het novembernummer van het Tijdschrift voor Psychiatrie vatten zij historische en recente literatuur over de ziekteverschijnselen samen.

Hun conclusie: er komen steeds meer aanwijzingen dat de psychomotorische of bewegingsstoornissen zelfs een aparte symptomengroep vormen, naast de bekende clusters van positieve symptomen (wanen, hallucinaties en onlogisch denken), negatieve symptomen (verlies van energie en sociaal teruggetrokken gedrag) en cognitieve symptomen (concentratie-, leer- en geheugenproblemen). Bewegingsstoornissen vormen een wezenlijk onderdeel van de ziekte schizofrenie.

Het verminderen van de aandacht voor deze stoornissen bij schizofrenie in de jaren vijftig kwam doordat de behandeling zich meer op de andere symptomen ging richten en doordat men bewegingsstoornissen toeschreef aan de bijwerkingen van de antipsychotica.

De auteurs dringen aan op hernieuwde aandacht van artsen voor bewegingsstoornissen bij schizofrenie, te meer daar deze goed te behandelen zijn. Zij pleiten ook voor meer onderzoek op dit gebied.

Voor meer informatie en alle artikelen zie www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

<:blocked::http:/>www.tijdstroom.nl

www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl

<:blocked::mailto:info>info@tijdstroom.nl

Drs. Annemieke Kreuning-Schaefer
Bureauredactie
_________________________
De Tijdstroom uitgeverij Tel. 030 2364450
Postbus 775 Fax. 030 2369354 3500 AT UTRECHT
Bezoekadres: Janskerkhof 26 (in de janskerk) www.tijdstroom.nl info@tijdstroom.nl