Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders: ontwikkelingsorganisaties moeten fors moderniseren

06 nov 2008 | 'Ontwikkelingsorganisaties moeten veel meer en beter gaan samenwerken. Allereerst met elkaar, hier in Nederland. Weg met de versnippering. Maar daarnaast ook met ambassades, bedrijven en andere, niet voor de hand liggende, partners. Ruimte voor innovatieve samenwerkingsverbanden.'

Dat was een belangrijke boodschap die minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) vandaag meegaf aan de ruim honderd vertegenwoordigers van ontwikkelingsorganisaties. Deze groep was bijeen gekomen op verzoek het ministerie van Buitenlandse Zaken om van de minister te horen wat hij de komende jaren van deze organisaties verwacht. Zijn boodschap was helder: 'Moderniseer en word effectiever door samenwerking en maatwerk.'

Koenders ziet de ontwikkelingsorganisaties als belangrijke partners voor de uitvoering van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. De financiering daarvoor is vastgelegd in het zogenaamde Medefinancieringsstelsel. Het huidige stelsel loopt tot en met 2010. Over de vorm van het nieuwe stelsel, is minister Koenders in mei van dit jaar een beleidsdialoog gestart. Vandaag was de afronding van deze dialoog en presenteerde de minister zijn visie hierop.

In deze visie staat effectiviteit centraal. Organisaties moeten meer maatwerk gaan leveren, waarbij zij scherper rekening houden met de noden en kansen in een specifiek land. Ook overweegt Koenders een deel van de financiering flexibel in te zetten, zodat op goede, inhoudelijke samenwerking een premie komt te staan.

Op basis van deze, en andere criteria verwacht de minister straks minder organisaties te zullen gaan ondersteunen. `Minder maar beter', aldus Koenders. 'De omvang van het bedrag dat naar het particuliere kanaal gaat wordt daardoor mede afhankelijk van de kwaliteit van de voorgestelde programma's.' In de komende maanden zal minister Koenders zijn plannen in een beleidsnotitie verder vorm geven.


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Bert Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking Gerelateerde informatie

* De toespraak van Koenders

* Beleidsdialoog 'Ontwikkeling is verandering'
* Medefinancierings-stelsel 2007-2010