Waterschap Rivierenland

Succesvolle deelname hoogwateroefening

De dijk wordt ingepakt bij de landelijke oefening Waterproef (19 Kb) Waterschap Rivierenland heeft de hoogwateroefening Waterproef succesvol doorlopen. In korte tijd slaagden medewerkers van het waterschap erin ruim 200 meter dijk bij Hagestein te beschermen met grote stukken zeil. Dat gebeurde met behulp van 65 militairen, die speciaal voor deze oefening werden ingezet. De oefening, waarbij ook de crisisteams op kantoor zijn ingezet, laat zien dat het waterschap is voorbereid op een crisissituatie.

Het inpakken van een dijk met zeilen is één van de maatregelen die het waterschap tijdens een hoogwatersituatie kan nemen om een dijk te verstevigen. De zeilen worden vastgezet met pinnen en verzwaard met zandzakken. In een werkelijke crisissituatie moet deze maatregel het verder verzwakken van een dijk voorkomen.

Samenwerking

De oefening liet zien dat de samenwerking op locatie (de dijk) met hulporganisaties als politie en defensie tijdens een crisissituatie goed verloopt. Een belangrijk punt, want effectieve crisishulp draait om goede samenwerking bij overheden en hulporganisaties. Ook werd er veelvuldig samengewerkt met betrokken gemeenten. Dat gebeurde vanuit de Veiligheidsregio Zuid Holland Zuid, waar regionale operationele en beleidsteams bij elkaar kwamen om de crisis het hoofd te bieden. De veiligheidsregio sprak hierbij haar waardering uit voor de inzet en het optreden van medewerkers van het waterschap.

Waterproef

De oefening van Waterschap Rivierenland maakt onderdeel uit van de grote landelijke rampenoefening, geïnitieerd door de Taskforce Management Overstromingen (TMO).
Op diverse plaatsen in het land wordt deze eerste week van november gebruikt om de organisatie rondom een mogelijke waterramp te verbeteren.