Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht
www.d66utrecht.nl Utrecht, 6 november 2008

D66 blij met toezegging van wethouder
Topsport roeibaan in Rijnenburg wordt onderzocht

De wens voor een topsportroeibaan in Rijnenburg wordt meegenomen in de uitwerking van de plannen voor polder Rijnenburg. Dit antwoordde wethouder Bosch op vragen van D66 hierover. Een watersportgebied, waaronder een topsportroeibaan, kan eigenlijk alleen nog gerealiseerd worden in Rijnenburg.

"Een gemeente die de Tour de France en de Jeugd Olympische Spelen wil binnen hengelen, moet toch ook een topsportroeibaan hebben. Utrecht heeft de grootste universiteit van het land en daarmee verhoudingsgewijs de meeste roeiers van Nederland. Bij de laatste Olympische Spelen echter bestonden de roei-equipes voor 90% uit Amsterdamse roeiers! Dit kan anders met een volwaardige topsportroeibaan. Deze kan in Rijnenburg aangelegd worden. D66 vroeg om een haalbaarheidsstudie naar zo'n roeibaan die in de plannen voor Rijnenburg meegenomen wordt," vertelt Gerda Oskam, D66-fractievoorzitter.

Een internationale wedstrijdroeibaan kan een enorme promotie voor Utrecht zijn onder hoogopgeleide kenniswerkers en studenten uit binnen- en buitenland. Deze zou een belangrijke rol kunnen spelen in het aantrekken van internationale evenementen als het WK roeien. Bovendien maakt het grondwaterpeil in de polder Rijnenburg het echt noodzakelijk om een grote waterberging bij ontwikkeling van de polder op te richten.

Bijlage: D66 bijdrage Slotdebat Programmabegroting 2009


Noot voor de redactie,