Ingezonden persbericht


Op dit persbericht rust een embargo tot donderdag 6 november 20.00 uur

Minister van der Hoeven maakt winnaars Maritime Awards 2008 bekend

Tijdens het druk bezochte Maritime Awards Gala in World Forum Den Haag maakte minister

Van der Hoeven van Economische Zaken vanavond de winnaars bekend van de vijf prestigieuze Maritime Awards 2008. De eretitels gingen naar de volgende bedrijven en personen:


· VNSI Timmersprijs: ontwerptool nieuwe generatie onderzeeboten van ir. Wendy de Bruijn


· HME Maritime Innovation Award: SafeWinch van Machine- & Lierenfabriek C. Kraaijeveld


· KNVTS Schip van het Jaar Prijs: Seven Oceans van IHC Merwede/Huisman


· HISWA Excellence Award: jachtarchitect Gerard Dijkstra


· KVNR Shipping Award: training 8 vessel project van Spliethoff Group BV en eerste super clean gastanker van rederij Anthony Veder N.V.

VNSI Timmersprijs voor ontwerptool nieuwe generatie onderzeeboten van ir. Wendy de Bruijn

Deze prijs is speciaal bedoeld voor ontwerpers die vernieuwend zijn in hun scheepsontwerpen. Ir. Wendy de Bruijn ontwikkelde tijdens haar afstuderen een nieuwe tool voor het ontwerp van de nieuwe generatie onderzeeboten. Deze bestaat uit een combinatie van een geavanceerd rekenprogramma en een CAD-programma, waarvoor tevens een nieuwe kennisbank aan formules ontworpen is. Belangrijkste voordeel van de nieuwe toepassing is tijdswinst. Waar voorheen een half jaar nodig was voor de marine om de kleine bemande onderzeeboten te ontwerpen of aan te passen, volstaan nu slechts enkele weken , aldus de winnares.

HME Maritime Innovation Award voor SafeWinch van Machine- & Lierenfabriek C. Kraaijeveld

Deze innovatieprijs beloont nieuwe producten, diensten of processen uit de maritieme toeleveringsindustrie. De award ging dit jaar naar de SafeWinch, een nieuw lierconcept dat sleepoperaties veiliger maakt. Het is de enige lier die zonder tijdsvertraging zowel een slappe draad als overbelasting voorkomt. Dit alles is bereikt door een intrinsiek veilig ontwerp, dat tegelijkertijd ook de dure vertragingskast en motor beschermt en slijtage aan kabel en lier minimaliseert. Een zeer breed toepasbare oplossing met veel marktpotentieel. Het product heeft zich in de praktijk al goed bewezen. Machine- & Lierenfabriek C. Kraaijeveld toont hiermee de kracht van het Nederlandse maritieme MKB , aldus de jury.

KNVTS Schip van het Jaar Prijs voor Seven Oceans van IHC Merwede/Huisman

De prijs voor het meest innovatieve schip dat in het afgelopen kalenderjaar in Nederland is opgeleverd, ging naar de Seven Oceans van IHC Merwede in samenwerking met Huisman. Dit multifunctionele schip heeft als belangrijkste taak het leggen van pijpleidingen tot 3000 meter diep. Het ontwerp vereiste nauwkeurige analyse van alle functies en scheepssystemen om een optimaal geïntegreerd systeem te bereiken. Niet alleen het gecompliceerde scheepsontwerp, maar ook de succesvolle samenwerking tussen de werf IHC Merwede (ontwerp, bouw en integratie van systemen) en toeleverancier Huisman (ontwerp en productie pijpleguitrusting) is vernieuwend en zeer effectief gebleken. Een schoolvoorbeeld voor de Nederlandse maritieme cluster , zo concludeerde de jury.

HISWA Excellence Award voor jachtarchitect Gerard Dijkstra

De prijs voor personen die voor de Nederlandse jachtbouw en maritieme dienstverleners van groot belang zijn geweest, ging dit jaar naar Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners Naval Architects uit Amsterdam. Dankzij zijn expertise en creativiteit heeft Dijkstra met zijn aansprekende jachtontwerpen over de hele wereld bekendheid verworven. Hij loopt voorop als het gaat om innovatie op het gebied van masten, voortstuwing, zeilvoering en techniek aan boord. Daarbij altijd rekening houdend met het milieu. Tevens speelt hij een grote rol in de revival van de J-Klasse. Een echte self-made man met een ongekende gedrevenheid en interesse in zijn vak. Hij is met zijn doorzettingsvermogen en toegankelijkheid een voorbeeld voor anderen, zo luidde de motivatie van juryvoorzitter Ineke Dezentjé Hamming.

KVNR Shipping Award voor rederijen Spliethoff Group BV en Anthony Veder N.V.

De KVNR Shipping Award beloont rederijen die een bijzondere innovatie op het gebied van de maritieme arbeidsmarkt, het milieu of scheepsbeheer hebben. Hier zijn twee winnaars naar voren gekomen: Spliethoff Group BV en Anthony Veder N.V., respectievelijk op het gebied van de maritieme arbeidsmarkt en milieu.

Training 8 vessel project

Vanwege het tekort aan kwalitatief goed opgeleide Nederlandse zeevarenden heeft Spliethoff Group BV met het Training 8 vessel project het initiatief genomen om in nauwe samenwerking met het ROC NOVA college en Maritieme Academie acht nieuwe schepen te laten uitrusten met een extra trainingsdek. De bouw van een tweede brug komt bovenop de bestaande functionele brug. Een schip dat op een commerciële dienst wordt ingezet met een extra dek voor het opleiden van bemanning is nog niet eerder vertoond, stelt de jury in haar rapport. Dit concept past uitstekend in de doelstelling van de Taskforce Arbeidsmarkt Zeevarenden, namelijk het vergroten van de instroom van goed opgeleide Nederlandse zeevarende officieren.

Eerste super clean gastanker

De Coral Methane van de Rotterdamse rederij Anthony Veder is de eerste LNG/Ethyleen/LPG gastanker combinatie ter wereld. Vanwege het vervoer van verschillende gassen is deze tanker voor verschillende gasmarkten inzetbaar en daarmee uniek. Bovendien heeft het schip de milieuvriendelijke eigenschap, dat zodra de tanker LNG vervoert, het vloeibaar aardgas ook kan worden ingezet als brandstof. De jury was niet alleen zeer onder de indruk van de dubbele machinekamer die dit mogelijk maakt, maar ook van de innovatieve kracht die de Nederlandse rederij met dit technologisch hoogstaand schip wereldwijd weet uit te dragen.

Overige nominaties

Meer informatie over de Maritime Awards, alsmede een overzicht van alle nominaties van de verschillende prijzen is te vinden op www.maritime-awards.nl. Iedere prijs had een eigen deskundige jury die in aanloop naar het gala de nominaties en de uiteindelijke winnaars bepaalden.

Stichting Maritieme Prijzen

De Stichting Maritieme Prijzen, organisator van het Maritime Awards Gala, bestaat uit de volgende leden:


- De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS)


- Scheepsbouw Nederland (Vereniging Holland Marine Equipment en Vereniging Nederlandse Scheepsbouw Industrie)


- HISWA Vereniging


- Koninklijke Vereniging Nederlandse Reders (KVNR)


- Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Scheepsbouw (NISS)

Genoemde organisaties hebben middels het Maritime Awards Gala hun krachten gebundeld met als doel maritieme innovatie te stimuleren en de uitzonderlijke kennis en kunde van de Nederlandse maritieme industrie nadrukkelijk voor het voetlicht te brengen.

Noot aan de redactie (