Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil verbod op schijnpartnerschap (06/11/08)

N-VA-Kamerlid Els De Rammelaere zal een wetsvoorstel indienen om een verbod op schijnpartnerschap in te voeren. De problematiek van de schijnhuwelijken verplaatst zich immers naar het samenlevingscontract. Minister van Migratie Annemie Turtelboom is op de hoogte van het probleem, maar liet tot op heden na om actie te ondernemen.

Uit een parlementaire vraag van Els De Rammelaere aan minister Turtelboom blijkt dat er momenteel geen wettelijke middelen zijn om de strijd aan te gaan met samenlevingscontracten die enkel tot doel hebben een verblijfsvergunning te bekomen voor één van de partners. De bevoegde minister moest zelfs toegeven dat er bij gebrek aan wettelijke basis geen verblijfsvergunningen geweigerd werden wegens dit zogenaamde schijnpartnerschap. Nochtans blijkt deze manier tot het verkrijgen van een verblijfsvergunning meer en meer ingeburgerd te geraken, aldus Els De Rammelaere.

Het samenlevingscontract is het gevolg van een verklaring van wettelijke samenwoning die voor de ambtenaar van de burgerlijke stand wordt afgelegd. In
tegenstelling tot het huwelijk volstaat de afsluiting van een samenlevingscontract niet om een verblijfsvergunning te verkrijgen. De partners moeten immers aantonen dat ze een duurzame relatie hebben van minstens twee jaar ofwel minstens een jaar feitelijk samenwonen.

Hoewel deze voorwaarde dezelfde garantie zou moeten geven als het voorafgaand onderzoek naar een schijnhuwelijk dat eventueel bij een verdacht huwelijk plaatsvindt, blijkt in de praktijk dat dit niet of nauwelijks wordt gecontroleerd. Bovendien beschikt de ambtenaar van de burgerlijke stand bij een verklaring van wettelijke samenwoning niet over de bevoegdheid om een woonstcontrole uit te voeren.

Het verwondert Els De Rammelaere dat de bevoegde minister nog niet heeft opgetreden tegen deze toestand. Daarom dien ik zelf een wetsvoorstel in dat paal en perk stelt aan deze frauduleuze praktijken en dat naar analogie van de schijnhuwelijken nu ook het schijnpartnerschap of schijnsamenwonen verbiedt, besluit Els De Rammelaere.

Auteur:
Els De Rammelaere
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be