Nieuw-Vlaamse Alliantie


Vliegtaks niet eens juridisch onderbouwd (06/11/08)

Federaal minister van Financiën Didier Reynders verklaarde dat de federale regering in het kader van de begrotingsbesprekingen van plan is een taks op vliegtuigtickets te heffen. In haar antwoord op een parlementaire vraag van N-VA-volksvertegenwoordiger Gino De Craemer zegt Vlaams minister Crevits dat er op dinsdag 4 november een overleg is geweest met het federale niveau. Blijkt nu echter dat de invoering van deze nieuwe taks niet eens juridisch onderbouwd zou zijn. "Er zijn serieuze problemen, niet alleen op Europees niveau maar ook inzake internationaalrechtelijke verdragsregels (Verdrag van Chicago). Bovendien is deze taks geen vervangende taks maar komt ze bovenop de luchthaventaksen, landingsrechten en de kosten voor de veiligheid, stelt Gino De Craemer.

De eenzijdige invoering van de vliegtaks door de federale regering is volgens de N-VA een ondoordachte maatregel. Het voorstel is er bovendien gekomen zónder voorafgaand overleg. Noch de luchtvaartsector, noch de reissector werden gecontacteerd. Door de economische crisis worden deze sectoren nochtans reeds met voldoende problemen geconfronteerd. In landen waar dergelijke belasting ingevoerd werd (cfr. Nederland), zag men de passagiers vertrekken vanuit de goedkopere buurlanden. Dus is de vrees voor banenverlies in de betrokken sectoren terecht, zegt Gino De Craemer.

Met de nieuwe vliegtaks fietst de federale regering ook regelrecht in tegen het Vlaams toerismebeleid en ruimer tegen de ambitieuze Start-plannen van de Vlaamse regering m.b.t. de luchthaven van Zaventem. De Vlaamse regering wil namelijk de Vlaamse economie verder stimuleren en Zaventem verder ontwikkelen als groeipool. Bovendien hebben het Vlaams toerismebeleid van de afgelopen jaren en de goede samenwerking met de privésector ertoe geleid dat 2006 en 2007 topjaren waren voor de toeristische sector in Vlaanderen!

Tenslotte schendt de federale regering met deze maatregel ook de federale loyauteit inzake bevoegdheden. Net zoals het niet de eerste keer is dat een federaal minister een nieuw idee lanceert zonder overleg te plegen met de deelstaten, is het geen primeur dat zich hierbij tevens een bevoegdheidsprobleem stelt. Vlaanderen is namelijk bevoegd voor toerisme, de luchthavens, leefmilieu en mobiliteit. De belasting raakt dus wel degelijk de Vlaamse belangen en bevoegdheden, meent Gino De Craemer.

Minister Crevits bevestigde tenslotte dat het dossier vrijdag zal besproken worden in de Vlaamse regering en dat het tevens zal geagendeerd worden door de Vlaamse regering op het overlegcomité tussen de verschillende regeringsniveaus. Vlaams volksvertegenwoordiger Gino De Craemer eist daarom dat de federale maatregel wordt ingetrokken. Vermits premier Leterme blijkbaar geen probleem heeft met een groot begrotingstekort, moet hij de hardwerkende Vlamingen, die even stoom willen afblazen, niet verder op kosten jagen met ondoordachte paniekmaatregelen, aldus nog De Craemer.

Auteur:
Gino De Craemer
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be