Nieuw-Vlaamse Alliantie


CD&V en Open VLD willen onderhandelen over BHV (06/11/08)

Vandaag werd in de commissie Institutionele Aangelegenheden van de Senaat opnieuw gepalaverd over het zoveelste belangenconflict, ingeroepen door de Franstaligen tegen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Namens de N-VA stelde senator Louis Ide voor om geen nieuw advies meer uit te brengen en meteen ook te beslissen om alle volgende belangenconflicten die nog door de Franstaligen worden ingeroepen, als onwettig te beschouwen. Exact een jaar na de historische stemming van het Vlaamse wetsvoorstel in de commissie Binnenlandse Zaken hebben de Vlaamse regeringspartijen CD&V en Open VLD helaas de moed verloren: zij stemden vandaag in met een advies om toch opnieuw te onderhandelen over de splitsing van BHV.

Het gaat nu al om het tweede belangenconflict dat door de Franstaligen werd ingeroepen tegen dit wetsvoorstel. Daarenboven lijkt er binnen de regering Leterme Un een akkoord te bestaan om alle mogelijke procedures, vier in totaal, zo lang mogelijk te rekken zodat heel de kwestie over de verkiezingen van 2009 wordt getild.

In de voorwaarden die zij verbonden aan de start van de gemeenschapsdialoog waren de Vlaamse regeringspartijen, op voorstel trouwens van de N-VA, nochtans heel duidelijk: voor hen kon de kwestie B-H-V enkel en alleen opgelost worden door zo snel mogelijk door te zetten met het huidige wetsvoorstel, zoals goedgekeurd door de Kamercommissie. Onderhandelingen over BHV werden uitdrukkelijk afgewezen. Vandaag keren CD&V en Open VLD blijkbaar hun kar.

De N-VA klaagt daarenboven aan dat de Franstaligen misbruik maken van de bestaande belangenconflictprocedures. Niet alleen tegen de geest maar ook tegen de letter van de wet en grondwet wordt gezondigd. Hoe valt grondwettelijk te verklaren dat de Franstaligen maar liefst vier belangenconflicten kunnen inroepen via evenveel parlementen. De Vlamingen kunnen vanuit hun deelstaatparlement maar één keer een belangenconflict inroepen. Alle Belgen gelijk voor de wet? Daarenboven gaat het meestal dan nog eens over krek dezelfde Franstalige parlementsleden die een belangenconflict inroepen, maar met een ander hoedje op. De samenstelling van het Waals parlement, het parlement van de Franse Gemeenschap en de Cocof is immers gelijklopend.

Louis Ide stelt voor dat VLD en CD&V eens trachten consequent te zijn met hun verkiezingsbeloftes en de standpunten die zij op Vlaams niveau hebben ingenomen. En dus stoppen met het als een koe herkauwen van steeds dezelfde belangenconflicten wat strijdig is met de grondwet.

Auteur:
Louis Ide
Senator N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be