Eerste thematentoonstelling in Museum der Badekultur


Stromend water voor Slot Blankenheim

ZüLPICH (D), 20081106 -- In het onlangs geopende Museum der Badekultur in Zülpich, nabij Keulen, is momenteel - naast de vaste expositie - de eerste thematentoonstelling te zien. Onderwerp is de waterverzorging in Slot Blankenheim (gelegen in de Eifel): een indrukwekkend bewijs van de ingenieurskunst in de Middeleeuwen. Zo blijkt uit onderzoek van het "Rheinische Amt für Bodendenkmalpflege". De resultaten hiervan worden op de tentoonstelling getoond.

Via een in de 15e eeuw gebouwde houten pijpleiding werd water uit een beek, afkomstig van een bron, over een afstand van ongeveer 1 kilometer naar Slot Blankenheim geleid. Daarbij moesten een diep dal én een aangrenzende bergkam doorkruist worden. De waterleiding werd dan ook op de verschillende trajecten als respectievelijk valleiding, drukleiding of Aquaduct uitgevoerd.

Dankzij deze hoogwaardige technische elementen is de watervoorziening in Slot Blankenheim uniek voor zijn tijd; een uitzonderlijke technische prestatie in de late Middeleeuwen. Op de tentoonstelling zijn onder meer originele delen van de waterleiding te zien, evenals bouwwerktuigen, modellen en speciale panelen die de constructie aanschouwelijk in beeld brengen. De tentoonstelling duurt nog tot maart 2009.

In het nieuwe Museum der Badekultur in Zülpich zullen regelmatig thematentoonstellingen georganiseerd worden rondom water(verbruik), de cultuur van het baden en hygiëne. Zo is vanaf april 2009 de tentoonstelling "Balnea" te zien over de architectuur-geschiedenis van het baden. In de permanente expositie toont het museum de cultuurgeschiedenis van het baden, vanaf de klassieke oudheid tot vandaag de dag. Het hart van het museum wordt gevormd door een van de best bewaard gebleven Romeinse badhuizen ten noorden van de Alpen.

Het Museum der Badekultur is mogelijk gemaakt door ondersteuning van het Ministeriums für Bauen und Verkehr, der Nordrhein-Westfalen-Stiftung, het Landschaftsverbandes Rheinland en EuRegionale 2008.