Samenwerking leidt tot innovatie in verslaglegging


Lokale politiek wordt toegankelijk en spannend

GRONINGEN, 20081106 -- "Lokale politiek staat steeds meer in de belangstelling. Sterker nog, het wordt leuk!" stelt René Notenbomer, directeur GemeenteOplossingen. De lokale politiek had een stoffig imago: saaie debatten door onbekende mensen in lange raadsvergaderingen, doorspekt met vakjargon. Die tijd is voorbij. Niet alleen de manier van debatteren, maar ook de toegankelijkheid is enorm verbeterd. Een slimme combinatie van streamingtechnologie, audiovisuele middelen en moderne vormen van verslaglegging helpen de kloof tussen lokale politiek en inwoners te dichten. Om dit te bereiken hebben GemeenteOplossingen, dB Audio Videosystemen en Verslagbureau Horlings op 5 november 2008 een samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Met de invoering van het dualisme, waarbij scheiding tussen wetgevende en uitvoerende macht binnen gemeenten tot stand kwam, verandert het proces van besluitvorming langzaam. De rol en macht van de raad, als stem van het volk, komen steeds meer tot uitdrukking. Bovendien wordt de lokale politiek voor een snel groeiende groep mensen toegankelijk en boeiend. Lokale bestuurders zien kansen om de betrokkenheid van burgers bij de politiek te vergroten. Dat begint bij informeren. Veel gemeenten publiceren alle openbare stukken in een digitaal raadsinformatiesysteem. Niet alleen raadsleden, maar juist ook burgers, pers en belangengroepen krijgen daarmee toegang tot complete notulen, voorstellen, ingekomen stukken, etc.

GemeenteOplossingen, dB Audio-Videosystemen en Verslagbureau Horlings vinden dat de informatievoorziening meer moet worden aangepast aan de tijdgeest. Met de ondertekening van het samenwerkingscontract wordt kennis van streaming & contentmanagement, audiovisuele middelen en schriftelijke verslaglegging gebundeld. Dit resulteert in innovatieve vormen van verslaglegging die helpen de lokale politiek aantrekkelijker te maken.

Voorbeelden van innovatie zijn al op internet te vinden. Een snel groeiend aantal
gemeenten breidt het raadsinformatiesysteem uit met audio/videonotulen die via internet
worden uitgezonden: live en in het online archief. Door slimme camera's te koppelen met het
vergadersysteem, zoomt de dichtstbijzijnde camera automatisch in op sprekers zodra zij het woord nemen. Naam en partij komen in beeld. Markeringen per spreker worden geheel automatisch in de archiefbeelden geplaatst. Direct na de vergadering zijn de videoarchieven doorzoekbaar op agendapunt, spreker en themadossier. Inwoners die alleen geïnteresseerd zijn in een specifiek onderwerp hoeven niet langer de hele avond mee te kijken. Zij krijgen vlak voor behandeling van het agendapunt een sms en kunnen live meekijken.

De resultaten tot dusver zijn interessant. Zo blijkt het groeiend aantal online kijkers niet ten koste te gaan van het bezoek aan de raadzaal zelf. Zelfs de kleinere gemeente trekt al snel 50 tot 150 live kijkers. De videoarchieven worden al snel enkele honderden keren per vergadering geraadpleegd. Ook blijkt de manier van debatteren te veranderen. Raadsleden worden zich bewust van hun `optreden' en stemmen hun verbale en non-verbale communicatie beter af op de doelgroep. Ook wijzen raadsleden elkaar op onjuistheden door gebruik te maken van de videoarchieven. Laptops in de raadzaal zijn geen rariteit meer.


Informatie wordt bovendien persoonlijk. Inwoners zien en horen de mens achter de woorden. En juist die emotionele transparantie kan leiden tot meer begrip. Ook de verpakkingsvorm slaat aan: een film wordt sneller bekeken dan dat een document wordt gelezen. De schriftelijke verslaglegging zal echter niet verdwijnen. Sterker nog: hier ligt een interessante kans. Lida Horlings (sinds 14 jaar eigenaar van www.verslagbureau.nl) stelt: "Een gemiddeld debat is doorspekt met vakjargon en academisch taalgebruik. De behoefte aan een voor burgers begrijpelijke samenvatting is groter dan ooit. Wij vatten vergaderingen daarom samen in een internetverslag dat in heldere en begrijpelijke taal is geschreven."

Over GemeenteOplossingen
Met de burger als uitgangspunt maakt GemeenteOplossingen informatie op begrijpelijke wijze toegankelijk. Meer dan 12 jaar ervaring in de gemeentelijke markt heeft geresulteerd in een complete lijn van gebruiksvriendelijke oplossingen voor raadsinformatie, content management en digitale dienstverlening. In 2007 verscheen van GemeenteOplossingen het boek Het Geheim van de Overheidswebsite, Handboek voor toegankelijke internetcommunicatie. (ISBN: 9789090222271, verkrijgbaar bij de vakboekhandel en www.managementboek.com)

Over dB Audio-Videosystemen bv
dB Audio-Videosystemen is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met weergave en/of opname van beeld en geluid. Zij ontwikkelt voor elke denkbare situatie een systeem dat niet alleen perfect beeld en geluid levert, maar bovendien door iedereen eenvoudig te bedienen is. Slimme en praktische oplossingen dus.

Over Verslagbureau Horlings
Verslagbureau Horlings, gespecialiseerd in de verslaglegging van vergaderingen en bijeenkomsten, staat garant voor kwaliteit en service. Naast woordelijke en samenvattende verslagen is Verslagbureau Horlings gespecialiseerd in realtime verslaglegging van Nederlandstalige of Engelstalige bijeenkomsten, conferenties en congressen, alsmede live ondertiteling. Ook Engelstalige court reporting behoort tot het dienstenpakket.

Meer informatie
René Notenbomer, GemeenteOplossingen, 050 - 5757 848, info@gemeenteoplossingen.nl
Doewe Hoving, dB Audio-Videosystemen bv, 050 - 525 7777, info@dbavs.nl
Lida Horlings, Verslagbureau Horlings, 0184 - 65 16 27, info@verslagbureau.nl





GemeenteOplossingen