Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Logo Louis Hartlooper Complex

Eerste editie van het Eastern Neighbours Film Festival in Utrecht

Louis Hartlooper Complex vier dagen in het teken van Oost-Europese films

Utrecht, 3 november 2008 ­ Van donderdag 6 tot en met zondag 9 november staaat het Utrechtse Louis Hartloper Complex in het teken van Oost/Zuidoost Europese films en cultuur. De eerste editie van het Eastern Neighbours Film Festival kent een breed programma van speelfilms, korte films, documentaires en animaties uit 14 verschillende landen. De films geven een levendige kijk op de actualiteit en cultuur van Oost/Zuidoost Europa. Daarnaast biedt het festival ook een brede randprogrammering met debatten, Q&A's, live muziek en workshops.

De rijke Oost/Zuidoost Europese filmtraditie staat bekend om haar bijzondere en spannende esthetiek, welke vaak wordt omschreven als magisch of poëtisch realisme. Andere belangrijke ingrediënten zijn de zwarte humor en zelfspot. De laatste jaren is een nieuwe generatie regisseurs opgestaan. De nieuwe makers geven een frisse interpretatie aan hun eigen filmcultuur en zijn erg succesvol, getuige ook recente prijswinnaars bij Oscar, Tiger, Golden Bear en Golden Leopard.

Enkele hoogtepunten van het festival
De eerste editie van Eastern Neighbours wordt geopend door Fraulein (Gospodjica) van Andrea Staka. Hoofdrolspeelster Mirjana Karanovic, een icoon uit de voormalig Joegoslavische filmwereld, is aanwezig om de film in te leiden. Een ander hoogte punt is de verboden film Plastic Jesus (1971), waarvoor filmmaker Lazar Stojanovic indertijd drie jaar cel heeft gekregen. Het gros van de vertoonde werken beleeft tijdens Eastern Neighbours haar Nederlandse primeur.

De organisatie
Eastern Neighbours Film Festival wordt georganiseerd door Cultural Aid i.s.m. NewGround Productions en Louis Hartlooper Complex.

Kijk op www.easternneighbours.com of www.hartlooper.nl voor meer informatie.

EASTERN NEIGHBOURS FILM FESTIVAL
Donderdag 6 tot en met zondag 9 november
Louis Hartlooper Complex, Tolsteegbrug 1, Utrecht
Entree: ¤ 7,50 / ¤ 6,50 / 5-in-1 ¤ 30, 30,-
Reserveren: 030 2320450

EINDE PERSBERICHT

Fotobijschrift: Filmstill What do I know, van Sejla Kameric

Contactgegevens:
Anke Nicolai
Publiciteit & Evenementen
Louis Hartlooper Complex
T: 030 2320452

Denis Mujovic
Director Eastern Neighbours Film Festival
director@easternneighbours.com T: 06 28577278