NEN


Post over Elektronisch Patiëntendossier

donderdag 6 november 2008, 15:17

Onlangs zijn alle huishoudens in Nederland per post geïnformeerd over de invoering van het landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Het landelijk EPD maakt het mogelijk dat zorgverleners binnen Nederland patiëntgegevens kunnen uitwisselen.

Voor zowel de patiënt als de zorgverlener is het belangrijk dat de patiëntgegevens zorgvuldig worden vastgelegd. Daarnaast is het van groot belang dat de uitwisseling van deze gegevens, tussen de verschillende zorgverleners, veilig is en er voorkomen wordt dat gevoelige patiëntinformatie 'op straat' komt te liggen.

Normen
Het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) heeft verschillende normen in beheer die betrekking hebben op het EPD. Om binnen de zorgsector bewustzijn te creëren op het gebied van informatiebeveiliging zijn er verschillende Nederlandse normen ontwikkeld (o.a. NEN 7510). Daarnaast beheert NEN normen die betrekking hebben op berichtenverkeer in de zorg, zoals receptberichten. Momenteel werkt NEN in samenwerking met belanghebbenden partijen aan een norm voor 'logging'. Deze norm gaat eisen vastleggen die betrekking hebben op de registratie van de verleende toegang tot patiëntgegevens.

Meer informatie
Voor meer informatie over normen die een relatie hebben met het elektronisch patiëntendossier, kunt u contact opnemen met mevrouw ir. Mirjam van der Gugten (consultant), telefoon (015) 2 690 403 of e-mail: gezondheidszorg@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 7510:2004 nl (Norm)