NEN


Normen voor veiligheidsafstanden herzien

donderdag 6 november 2008, 11:47

Een van de maatregelen die men kan nemen om de veiligheid van machines te verhogen, is het plaatsen van beschermende constructies. Deze constructies moeten op een bepaalde afstand van de gevaarlijke zones worden geplaatst. De afstand kan worden bepaald met NEN-EN-ISO 13857 Veiligheid van machines - Veiligheidsafstanden ter voorkoming van het bereiken van gevaarlijke zones door bovenste en onderste ledematen.

De veiligheidsafstand hangt af van verschillende factoren zoals de hoogte van de afscherming, de grootte en vorm van de openingen in de afscherming en de afmetingen van de ledematen. De norm is een herziening van NEN-EN 294 en NEN-EN 811. De afstanden zijn hierbij aangepast aan de nieuwste antropometrische gegevens.

De norm is opgesteld in het kader van de huidige machinerichtlijn 98/37/EG en de toekomstige machinerichtlijn 2006/42/EG. Het voldoen aan deze norm geeft het vermoeden van overeenstemming met de overeenkomstige eisen van beide machinerichtlijnen. De norm is bedoeld voor ontwerpers en bouwers van machines en bijbehorende afschermingen en is in het Nederlands vertaald.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze norm of over het normalisatieproces voor machineveiligheid: ir. Job Landré, telefoon (015) 2 690 179 of e-mail job.landre@nen.nl.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN-EN-ISO 13857:2008 nl (Norm)