Gemeenteraadsfractie D66 Utrecht

Persbericht

www.d66utrecht.nl Utrecht, 6 november 2008

D66 blij met toezegging wethouder

Gemeentelijke belastingen voor studenten in Utrecht makkelijker!

Wethouder Janssen wil samen met SSHU en USF Studentenbelangen onderzoeken of een andere inning van de gemeentelijke belastingen mogelijk is. Dit is zijn antwoord op de motie van D66 "Makkelijker voor studenten kunnen we het wel maken!".

"Dit is nu nog niet helemaal wettelijk mogelijk, maar er wordt landelijk aan een nieuwe wetgeving gewerkt. Het Utrechtse college vindt gelukkig de huidige situatie van inning bij studenthuizen niet wenselijk en wil, na mijn aandringen hierover, vooruitlopend op de nieuwe wetgeving met de Stichting Studenten Huisvesting Utrecht en Utrechtse Studenten Federatie Studentenbelangen de gewenste technische uitvoeringsdetails bespreken," vertelt Gerda Oskam, D66-fractievoorzitter.

"De gemeentelijke belastingen in een studentenhuis komen nu op de mat van de 'huisoudste', degene die het langst in dat studentenhuis woont. Die moet vervolgens met de pet rond bij alle andere studenten om de bijdrages voor de belastingen te innen. En als het niet voldoende is, moet hij of zij het restant er zelf bijleggen. Dit moet veel gemakkelijker kunnen. Een idee is om dit via de servicekosten om te slaan. Daaraan zitten nog wel wat andere haken en ogen, zoals de kwijtscheldingsregeling voor lagere inkomens, waar ook studenten onder kunnen vallen. Maar zowel de USF als de SSHU willen graag meewerken." In de raadsvergadering van 6 november '08 heeft D66 daarom het volgende motie ingediend (zie bijlage).

Bijlage: D66 Motie "Makkelijker voor studenten kunnen we het wel maken!"


Noot voor de redactie,