Training Interactief voor de groep!

Het ambacht om kennis tot werking te brengen en de kunst van het trainen

Cursusleiders:
ir. D. Prins
ir. K. Voerman

Wageningen, 6, 7 en 21 november 2008

Interactief voor de groep
Kenniscirculatie en kennisbenutting staan in de belangstelling. Er is kennis genoeg, maar hoe maak je het beschikbaar voor de juiste doelgroep. Een rapport volstaat niet meer, het gaat er om dat kennis betekenis krijgt in de juiste omgeving en daar gebruikt wordt. Dit vergt interactieve vaardigheden van u als begeleider of specialist. Trainen of een discussie begeleiden is niet uw dagelijkse praktijk, toch komt het wel op uw pad. U heeft de kwaliteiten wel in huis maar deze komen nog niet tot uiting. Of u ziet het als een uitdaging om te schitteren voor de groep. Deze training Interactief voor de groep! richt zich hier op.

Kennis delen en mensen bewegen daar mee aan de slag te gaan is een taak die voor u ligt. En hoe pakt u dat aan? Waar moet u aan denken in de voorbereiding? Wat wil ik na afloop eigenlijk bereiken en hoe weet ik of dat is gelukt? Of een cursus organiseren over uw eigen vakgebied. Wat wil de groep eigenlijk leren? Wat hebben de teamleden nodig om met het thema aan de slag te gaan? Hoe hou je het spannend voor de deelnemers en jezelf? Zou het ook anders kunnen? Welke stijl past bij mij? Hoe kom ik over op een groep? Het zijn veel gestelde vragen. Tijdens deze training gaan we op een actieve en systematische manier gezamenlijk zoeken naar een manier van werken met groepen die bij u past.

Werkelijk het onderste uit de kan halen in een discussie met je deelnemers. Soms lijkt het een droom. Een goede voorbereiding en voor groepen staan kun je leren.

Opzet van de training
Het uitgangspunt is learning-by-doing, met aanvullend korte theoretische bouwstenen als achtergrond. U maakt kennis met een werkwijze die u ondersteunt bij het denken over en in de voorbereiding van uw activiteiten. Veel interactieve werkvormen komen aan bod, waarbij u voortdurend schakelt in uw rol als deelnemer en trainer. U maakt kennis met verschillende aspecten van het werken met groepen. In een groot scala aan korte oefeningen experimenteert u hiermee. Bijdragen van gastsprekers vormen een inhoudelijke aanvulling en dienen ter inspiratie voor het zelf toepassen van verschillende werkvormen. Zowel in groepen als individueel werkt u aan uw eigen presentatie, workshop, cursus of training. U onderzoekt welke werkwijze past bij uw eigen product. Via intervisie ontvangt u feedback op uw voorbereiding en performance. Zo werkt u aan een kwaliteitsproduct waar u meteen mee aan de slag kunt. Voor een goede afstemming inventariseren we vooraf per e-mail de verwachtingen en specifieke leerwensen van de deelnemers.

Cursusmateriaal
Naast een cursusmap met achtergrond materiaal ontvangt u tijdens de training een checklist voor het opzetten van cursussen en trainingen en twee handboeken:
* Karin Galan, Trainen. Een praktijkgids.

* Eelco Koolhaas en Peter van der Geer. Prachtige bijeenkomsten.