Ingezonden persbericht


INNOVATIE CENTRAAL BIJ PRESTIGIEUZE MARITIME AWARDS 2008

Vijf personen en zeven projecten of schepen zijn in de race voor Nederlands meest prestigieuze innovatieprijzen op maritiem gebied. Op het Maritime Awards Gala op 6 november maakt minister Van der Hoeven (Economische Zaken) bekend wie de winnaars zijn van de KNVTS - Schip van het Jaar Prijs, de VNSI - Timmersprijs, de HME - Maritime Innovation Award, de KVNR Shipping Award en de HISWA Excellence Award.

Nederland speelt in de wereldwijde maritieme industrie een uiterst prominente rol. Continue innovatie is een cruciale factor om op mondiaal niveau mee te blijven tellen. De Maritime Awards zetten personen en projecten die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het innovatieve karakter van de Nederlandse maritieme industrie in de schijnwerpers. Met ruim 750 gasten is de gehele maritieme industrie op donderdag 6 november bijeen om tijdens het gala te horen wie zich de winnaars van deze vijf prestigieuze prijzen mogen noemen.

De finalisten
Voor iedere prijs beoordeelt een deskundige jury de nominaties en de uiteindelijke winnaars. Alle jury's zijn inmiddels bijeengekomen en hebben de finalisten bepaald. Onderstaand een overzicht van de genomineerde personen, projecten en schepen:

KNVTS-Schip van het Jaar Prijs
Deen Shipping Holding (MTS Apollo), IHC Merwede i.s.m. Huisman (Seven oceans) en Schelde Naval Shipbuilding (KRI Diponegoro) strijden om de prijs voor het meest innovatieve schip dat in het afgelopen kalenderjaar in Nederland is opgeleverd. Gerard Deen vindt het een hele eer dat hij één van de drie genomineerden is: "Wij zijn genomineerd voor de Apollo. Dat is een speciaal tankschip voor de binnenvaart, waarbij de huid/binnenkant van het schip zodanig ontworpen is dat er geen lek in te varen is. Als andere schepen tegen het schip aan botsen, dan veert de binnenkant als het ware mee. Je moet het zien als een soort vangrail, een meeverend mechanisme. Wij hebben deze uitvinding - van de Schelde - als eerste bedrijf in een ontwerp toegepast en zijn daarmee trendsettend."

VNSI-Timmersprijs
Wendy de Bruijn en Ko Stroo nemen het tegen elkaar op bij de prijs die speciaal bedoeld is voor ontwerpers die vernieuwend zijn in scheepsontwerpen. Het gaat daarbij om de wijze waarop, en de methoden en gereedschappen waarmee een ontwerp van deelsystemen van een schip tot stand komt en dus niet het schip als geheel. Wendy de Bruijn, voormalig student maritieme techniek TU Delft en nu ontwerper bij het ministerie van Defensie, is trots dat ze één van de twee finalisten is: "Ik heb een ontwerpprogramma ontwikkeld voor het bouwen van kleine, militaire onderzeebootjes waarmee de ontwerptijd zeer verkort wordt. Het unieke van het ontwerpproces is dat het heel snel gaat: ik doe er zo'n twee weken over, terwijl normaliter, bij de marine, zo'n half jaar voor een dergelijk proces wordt gerekend. Dat is dus een enorme tijdswinst!"

HME Maritime Innovation Award
Voor de HME Maritime Innovation Award komen nieuwe producten, diensten of processen voor de maritieme industrie in aanmerking. Brede toepasbaarheid, goede verkoopbaarheid en voldoende exportpotentieel vormen belangrijke criteria bij deze prijs. Twee bedrijven zijn genomineerd voor deze Award. Huisman met hun Combi pijpleg systeem en Machine- & Lierenfabriek C. Kraaijeveld BV met hun SafeWinch. Kees Kraaijeveld: "Een enorme eer dat we mee mogen dingen naar de Maritime Innovation Award. Onze SafeWinch voor sleepboten voorkomt zowel overbelasting van de kabel als een slappe draad door een uniek slipkoppelings- en ratelmechanisme. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een betere veiligheid bij sleepoperaties. Tevens kan het werkgebied vergroot worden, waardoor nieuwe sleepassistentie veilig uitgevoerd kan worden."

KVNR Shipping Award
De KVNR Shipping Award beloont rederijen die een bijzondere innovatie op het gebied van de maritieme arbeidsmarkt, het milieu of scheepsbeheer hebben. De Anthony Veder Group NV is genomineerd met het project 'gecombineerde LNG/Ethyleen super clean gastanker'. Jan Valkier, algemeen directeur van Anthony Veder: "De Coral Methane heeft twee opmerkelijke eigenschappen. Deze kleine LNG-tanker kan behalve LNG meerdere andere gassen vervoeren en zodra deze tanker LNG vervoert kan het vloeibaar aardgas ook worden gebruikt als schone brandstof, wat in tegenstelling tot gebruik van zware stookolie, een aanzienlijke bijdrage levert tot vermindering van de broeikasgassen."

Spliethoff's bevrachtingskantoor BV ontving een nominatie voor het Training 8 vessel project. Erwin Meijnders van de Spliethoff Groep licht hun project toe: "Wij bouwen schepen met trainingsfaciliteiten in samenwerking met het zeevaartonderwijs. De schepen hebben een extra dek, een extra oefenbrug en een extra klaslokaal. Zeevarenden van de zeevaartschool kunnen zo op een goede manier stage aan boord lopen. Er is een groot tekort aan goed opgeleide zeevarenden en met dit project kunnen wij daar verandering in brengen."

HISWA Excellence Award
Henk de Vries van De Vries Scheepsbouw, Lex Keuning van TU Delft en Gerard Dijkstra van Dijkstra & Partners Naval Architects zijn genomineerd voor de HISWA Excellence Award (prijs voor personen die voor de Nederlandse jachtbouw en maritieme dienstverleners van groot belang zijn geweest). Lex Keuning, universitair hoofddocent bij TU Delft, toont zich verrast na zijn nominatie: "Ik ken de Award natuurlijk maar had nooit gedacht dat ik hiervoor in aanmerking zou komen. Ik ben namelijk niet verantwoordelijk voor één specifiek project of product. Wel heb ik jarenlange expertise op het gebied van het ontwerpen van rompen voor jachten. Daar doe ik wetenschappelijk onderzoek naar en dat levert goed ontwerpgereedschap op om betere boten te bouwen."

Maritime Awards Gala
Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken reikt de Maritime Awards 2008 uit tijdens het Maritime Awards Gala op donderdag 6 november 2008 in het World Forum Convention Centre in Den Haag. Het Maritime Awards Gala is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS), Scheepsbouw Nederland, HISWA Vereniging en de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reders (KVNR). Deze vijf organisaties werken nauw samen met de Stichting Ondersteuningsfonds Nationaal Instituut voor Scheepvaart en Scheepbouw (NISS).

Meer informatie
Meer informatie over het programma van de gala-avond, de awards en de nominaties is te vinden op www.maritime-awards.nl.

Noot aan de redactie (