TWA-Netwerk Automotive conferentie op 6 november 2008

31/10/2008 14:11

EVD

Trends in energie, duurzaamheid en innovatie

Het netwerk van de Technische Wetenschappelijk Attachés (TWA) organiseert op 6 november 2008 de conferentie "Innovatieve Technologies for Road Transport And Personal Mobility" op de Technische Universiteit Eindhoven. Keynote speakers als Jean Pierre Goedgebuer (PSA Peugeot Citroën), Arun K. Jaura (Mahindra & Mahindra) en Hans de Boer (BetterPlace) presenteren de nieuwste internationale R? trends in automotive, duurzaamheid, energie, veiligheid en innovatie.

De conferentie heeft als doel ondernemende en academische onderzoekers, high tech starters, onderzoeksinstellingen, beleidsmakers en investeerders te informeren over internationale trends in Research & Development (R?) op het gebied van automotive.

Trends in de markt

De ontwikkelingen in de automotive sector gaan bijzonder snel. Er liggen volop kansen voor Nederlandse toeleveranciers van de grote merken. Uitdagingen liggen in het produceren van schonere auto's (die geen fossiele brandstoffen gebruiken), het veiliger maken van voertuigen door middel van ondersteunende elektronica en het goedkoper produceren voor grote afzetmarkten zoals China en India. In totaal geven 21 experts hun visie op deze ontwikkelingen tijdens de conferentie.

Duurzame mobiliteitsoplossingen

Arun Jaura, Chief Technology Office van bestuur van Mahindra & Mahindra geeft zijn visie op de ontwikkelingen en kansen in India. De Indiase uitdagingen zijn van een ander kaliber dan de Europese. Lage uitgaven per kilometer of onderhoudskosten van 1 miljard weggebruikers en de luchtverontreiniging vragen Mahindra & Mahindra deze uitdaging te beantwoorden. Onder het Sustainable Mobility Solutions Program werken zij aan duurzame mobiliteitsoplossingen voor de massa. Met o.a. biodiesel, elektrische of waterstofbusjes en riksja's.

CO2-reductie

Jean-Pierre Goedgebuer, Scientific Director bij PSA Peugeot Citroën, onthult hoe PSA zijn nieuwste innovaties op het gebied van CO2-reductie - tot nu toe voorbehouden aan kleinere modellen - eind 2010 op alle modellen gaat toepassen. Dit gaat gebeuren door het tweede generatie Stop? systeem waardoor de CO2-uitstoot afneemt met 15 procent. Daarnaast zet PSA vol in op de dieselhybride, verkrijgbaar in 2011, die de CO2-uitstoot ten opzichte van de klassieke dieselmotor verlaagt met 30 procent.

Opmars elektrische auto

Uit de VS komen grootse ambities om autoverkeer volledig elektrisch te maken. Hans de Boer, European Executive Manager van BetterPlace presenteert de mogelijkheden. BetterPlace wil de snel toepasbare oplossing bieden om alle autoritten volledig CO2-neutraal te rijden. Daarvoor willen zij een netwerk van (elektrische) 'tankstations' uitrollen, gecombineerd met duurzaam opgewekte elektriciteit en goede deals met autofabrikanten (w.o. Renault-Nissan). Dit lijkt het ideale startschot voor de opmars van de elektrische auto. In 2011 worden projecten gestart in Israël en Denemarken, maar kan dat ook in Nederland?

Aanmelden conferentie

Het TWA-Netwerk laat tijdens deze conferentie zien waar mondiaal de technische ontwikkelingen liggen. Zij organiseren deze dag samen met de TU Eindhoven en het High Tech Automotive Systems (HTAS). HTAS is een innovatieprogramma gesubsidieerd door SenterNovem. Toegang is gratis, aanmelden kan via de website www.twanetwerk.nl.





http://www.evd.nl