Gemeente Bronckhorst

Gemeente Bronckhorst komt met plannen voor het exploiteren van de eigen accommodaties

In januari 2008 stemde de raad in met het plan 'Zicht op accommodaties', waarbij is gekeken wie de eigenaar is en het beheer doet van accommodaties in Bronckhorst. In het plan staan verschillende uitgangspunten en aanbevelingen, waaronder het opstellen van vier accommodatieplannen (voor zwembaden, sporthallen, buitensport en dorpshuizen die in eigendom zijn van de gemeente). In deze plannen komt te staan hoe de gemeente deze accommodaties in de toekomst wil exploiteren. De accommodatieplannen zijn nu gereed en b en w stemden er vandaag mee in. De raad beslist op 27 november a.s. over de plannen.

Accommodatieplan zwembaden
Bronckhorst kent vier buitenzwembaden en twee binnenzwembaden. In de Dennen (buitenbad in Vorden), Zonnewater (binnenzorgbad in Hoog-Keppel) en De Brink (binnenbad in Zelhem) zijn eigendom van een stichting, die ook voor de exploitatie zorgt. Buitenbaden het Kruyffbad in Steenderen, het Hessenbad in Hoog-Keppel en 't Elderink in Hengelo zijn eigendom van de gemeente en wordt door haar beheerd. Onder meer omdat de komende jaren geen renovatie of verbouw nodig is, stellen b en w voor om de eigen baden op peil te houden. Zorgbad Zonnewater wil graag uitbreiden en dat biedt voor het Hessenbad mogelijk nieuwe kansen. In Vorden is een aantal ruimtelijke ontwikkelingen gaande die misschien kansen bieden voor opwaardering van zwembad In de Dennen. Kortom diverse ontwikkelingen die de gemeente in 2009 verder uitwerkt. We gaan ook onderzoeken of het meerwaarde biedt als derden het beheer van onze eigen zwembaden gaan doen.

Accommodatieplan sporthallen en gymzalen
Er zijn vijf gemeentelijke sporthallen en diverse gymzalen. Soms is de gymzaal gevestigd bij een dorpshuis. Vier sporthallen worden door de gemeente beheerd, terwijl stichting SSR het beheer doet van sporthal De Pol in Zelhem. De horeca is verpacht. De sporthal in Wichmond is in eigendom en beheer van een stichting en de sporthal in Veldhoek is 100% particulier. Kortom, een grote verscheidenheid. Wij gaan bekijken of we meer eenheid kunnen krijgen in beheer en exploitatie van de eigen sporthallen en gymzalen. Net als bij de zwembaden gaat de gemeente onderzoeken of het een meerwaarde heeft om dit door derden te laten verzorgen.

Accommodatieplan buitensport
Hier betreft het vooral accommodaties met veldsporten. Er zijn in totaal 14 verenigingen die een eigen accommodatie hebben. Ook hier geldt weer dat beheer en onderhoud op diverse punten verschillen kennen. Bijvoorbeeld van de sportvelden, het terrein met de diverse voorzieningen, maar ook van de op de complexen aanwezige kleedgebouwen en kantines. Zelfwerkzaamheid en wat de gemeente doet varieert. In de voormalige gemeente Zelhem beheert SSR de sportvelden. Uitgangspunt voor de toekomst is dat de gemeente de specifieke veldwerkzaamheden verzorgt en dat de verenigingen overige taken overnemen. Daar waar openbare (parkeer)terreinen zijn, blijft dit de verantwoordelijkheid van de gemeente. Omdat het om veel verenigingen gaat met elk een eigen historie, is nog veel overleg nodig om via maatwerk tot oplossingen te komen.

Accommodatieplan dorpshuizen
De functie van dorpshuizen is in een plattelandsgemeente als Bronckhorst heel belangrijk. Het eigendom, beheer en exploitatie varieert op dit moment nog sterk. De gemeente probeert om het eigendom van de dorpshuizen bij stichtingen neer te leggen en hen te stimuleren om zelf hun 'broek op te houden'.

De voorstellen geven duidelijk de richting aan over eigendom, onderhoud, beheer en exploitatie, maar de accommodatieplannen kunnen alleen gerealiseerd worden na zorgvuldig overleg met betrokkenen. Hier gaat de gemeente mee aan de slag als de raad een besluit heeft genomen over de plannen. Het is de bedoeling om medio 2009 definitieve keuzes te kunnen maken, zodat één en ander per 1 januari 2010 gerealiseerd kan zijn.

Hengelo (Gld), 4 november 2008

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.