European Union



RAAD VAN

DE EUROPESE UNIE

NL

P/08/134

Brussel, 31 oktober 2008

15002/08 (Presse 308)(OR. fr)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de presidentsverkiezingen in de Republiek der Malediven op 28 oktober 2008

Het verheugt de Europese Unie dat de eerste presidentsverkiezingen met meerdere kandidaten op de Malediven goed zijn verlopen. Zij wenst de heer Mohamed Nasheed geluk met zijn verkiezing en brengt hulde aan de aftredende president, de heer Maumoon Abdul Gayoom, voor zijn belangrijke bijdrage aan het democratische hervormingsproces, en aan de bevolking van de Malediven voor haar inzet voor het houden van democratische meerpartijenverkiezingen.

De verkiezingen zijn transparant en vreedzaam verlopen. Na afloop van de eerste verkiezingsronde op 8 oktober, hebben de kiescommissie en andere overheidsinstanties alles in het werk gesteld opdat zoveel mogelijk kiezers aan de tweede ronde op 28 oktober konden deelnemen.

De Europese Unie acht het zeer bemoedigend dat de overdracht van het presidentieel gezag in een sereen klimaat is begonnen. In dit verband dient hulde te worden gebracht aan de constructieve houding van de aftredende en de gekozen president, die thans aan een publieke dialoog over velerlei vraagstukken zijn begonnen.

De EU wenst dat de technische problemen die zich tijdens de presidentsverkiezingen hebben voorgedaan, kunnen worden opgelost vóór de parlementsverkiezingen die voor februari 2009 zijn gepland.

Zij spreekt opnieuw haar steun uit voor de inspanningen van de bevolking van de Malediven om te komen tot de oprichting van volledig democratische overheidsinstellingen. Zij verklaart zich bereid de verkiezingsautoriteiten met raad en daad te blijven bijstaan en andere initiatieven in het kader van de aan de gang zijnde democratische transitie te steunen.